woensdag 10 november 2021



Hoe wordt bier eigenlijk gemaakt?

Bier is een alcoholische drank gemaakt uit granen, waaronder gerst en tarwe. Soms wordt nog fruit toegevoegd, zoals bijvoorbeeld zure kersen in kriek. 

Er bestaan verschillende methoden om bier te maken. Het ambacht van het bier maken wordt brouwen genoemd. Bij de meest gebruikelijke methode wordt bier gebrouwen uit gerst, water, hop en gist.


Het productieproces van bier is door de eeuwen heen steeds veranderd en verbeterd, zodat er nu veel verschillende manieren zijn om tot evenzo verschillende bieren te komen. Toch is de basis van het proces nauwelijks veranderd. Van een zekere graansoort (meestal gerst) worden de korrels tot kiemen gebracht en vervolgens gedroogd. Dit proces heet eesten. Het resultaat is mout. De mout wordt vervolgens geschroot, dat wil zeggen geplet. Van de mout wordt vervolgens een moutpap gemaakt, het wort, dat de basis van het uiteindelijke bier wordt. Het wort wordt gekookt, meestal ook gehopt, en uiteindelijk vergist. Pas na de tweede vergisting krijgt het bier zijn typische smaak.

Verschillen tijdens het productieproces leiden tot smaakvariatie in bieren. Dit begint al bij het drogen van de mout: wordt deze eenvoudig gedroogd, dan zal dat geen grote invloed op de smaak hebben, maar de mout kan ook worden gebrand, wat het uiteindelijke bier een koffieachtig aroma zal geven (stout), of zelfs worden gerookt (rookbier).


Je natuurlijk bier in de winkel kopen...... Maar in de eigen keuken brouwen kan ook:



5 opmerkingen:

  1. een lekker abdijbiertje of kasteelbiertje , mmmm
    -Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoie kom ook even buurten want geeft mij ook wat afleiding nu. En zo af en toe lust ik ook wel een biertje maar dan een biologische.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het belangrijkste is hoe bier wordt gedronken....

    Love As Always
    Dimario

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is een vrij eenvoudig proces, je moet er even bij blijven.
    hier in de stad werd ook bier gebrouwen met water wat uit de gracht werd gehaald en om de hoek werd de gracht door het zelfde bier weer aangevuld. Hans

    @ Een mooi verhaal, er gaat een wereld voor me open.
    Hoe pas ik daar nu een mouw aan, Tessa stiekem een relatie met een soldaat en ook het warme bakkertje.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Drink bijna nooit bier dus die ene keer haal ik het wel in de winkel of terras ;)

    BeantwoordenVerwijderen