maandag 26 april 2021

koningsdag



Morgen is het 'Koningsdag'...... Maar wat is Koningsdag en wat houdt het in? Nou, in principe is het niet anders dan de verjaardag van het staatshoofd landelijk gedenken en vieren.  
In alle delen van het koninkrijk geldt deze dag als nationale feestdag en voor de meeste werknemers is dit een vrije dag en wordt het gevierd met verschillende festiviteiten, waaronder de vrijmarktenfestivals en het dragen van oranje kleding. Traditioneel brengt de vorst op deze dag ook een ceremonieel bezoek aan een of meer gemeenten van het land.
Vanwege corona worden, net als vorig jaar, de traditie's van deze dag aangepast aan de huidige leefregels. Dus geen of weinig festiviteiten en vieren in eigen 'bubbel'.

Hoe is het ontstaan:
Op 31 augustus 1885 werd de eerste 'Prinsessedag' georganiseerd, de vijfde verjaardag van de toen jonge prinses Wilhelmina. Haar vader was overleden en hierdoor was zij het huidige staatshoofd. Deze eerste editie vond plaats in de stad Utrecht. Toen ze koningin werd, veranderde de naam in Koninginnedag. Dit is zo gebleven totdat prinses Beatrix afstand deed van de troon. Vanaf dat moment vieren we Koningsdag.
Op Koningsdag, 27 april,  vieren we de verjaardag van koning Willem-Alexander. 


Hoe denkt men in het buitenland over 'onze' Koningsdag:




5 opmerkingen:

  1. nederland kleurt oranje, het is een hele mooie dag voor jullie
    -Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is het weer zo ver? het zal idd dit jaar ook anders zijn. In Belgïe zien wij dit als een groot volksfeest. Veel soepeler is jullie koningspaar, ook al gaat er veel vertoon mee gemoeid. Bij ons is dat ook, het Protocol maar onze Filip is zo een stijve hark dat je erom moet lachen. Dus Holland Up en veel oranje, het is me wat ;-) ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De tompoezen ga ik wel halen maar voor de rest is deze dag voor mij net als een gewone dag want hield er vroeger al niet van en nu dus ook niet. Wens je mooi begin van deze week.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik draag sowieso geen oranje op koningsdag.

    Love As Always
    Dimario

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook dit jaar is 'Koningsdag' heel anders, zeg maar stilletjes.
    De aftrap is hier begonnen, dat was een opsteker.
    Verder ga ik foto's maken voor de weblog. Hans

    BeantwoordenVerwijderen