dinsdag 27 april 2021

Koningsdag 2021




De Koningsdag van 2020 werd door de koningklijke familie omgedoopt in: Koningsdag Woningsdag. Dit i.v.m. coronacrisis: Koning Willem-Alexander bracht op deze dag een 'nationale toost' uit 'Op iedereen die Nederland draaiende houdt!' Hij bedankte zo iedereen die het land draaiende hield tijdens de coronacrisis. ,
Dit jaar hopen Koning Willem-Alexander en zijn familie Eindhoven te bezoeken.

LANDELIJKE VIERING 2021

Landelijk wordt iedereen opgeroepen om deze dag vlag en wimpel uit te steken. Voor de jarige koning en voor elkaar. Dat kan vanaf 6.23 uur wanneer de zon is opgegaan. 
Vanaf 9.30 klinken op tientallen beiaards dan bekende (vaderlandse) liederen rond het thema ‘saamhorigheid’ en het lied ‘Zij aan zij’ van Kinderen voor Kinderen (het lied van Koningsspelen dit jaar).
Er wordt gevraagd om overal in Nederland, tussen 9.55 en 10.00 uur, de klokken te luiden. Dit wordt gezien als teken van verbinding. 
Om 10.00 uur zal het Wilhelmus gespeeld worden door de beiaardiers en wordt iedereen opgeroepen thuis, in de voordeur, op het balkon of in de tuin het volkslied mee te zingen. Daarna zullen de burgemeesters in het hele land Zijne Majesteit via de website van hun eigen gemeente  feliciteren en de gedecoreerden via digitale beelden in het zonnetje te zetten.
Op televisie is er een speciale uitzending, genaamd ‘MAX Koningsdag’, uitgezonden vanuit Paleis Soestdijk tussen 16.15 en 17.50 uur. Daarin wordt uitgebreid gereflecteerd op het Koninklijk bezoek aan Eindhoven. Hoogtepunt van de uitzending is de Nationale Toost om 16.30 uur, op de verjaardag van Zijne Majesteit en op de gezondheid van iedereen.


De nationale toast van vorig jaar (2020):

5 opmerkingen:

  1. geniet van je feestdag
    hier in belgie gaan we vandaag gewoon werken
    .Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe dan ook: gezelligheid moet je zelf maken. Fijne Oranje-dag ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb dit altijd als een zuipdag beschouwd.. Oke, nu niet meer.. ik zelf wat ouder ben. Maar toch.

    Love As Always
    Dimario

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zit je al aan de oranje tompoezen?
    Dat heeft Eindhoven mooi gedaan zo met die oude autotjes
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het was net al vorig jaar wel stil.
    Hier in het winkelcentrum waren de buurtsupers open, miste wel de kleedjesmarkt.
    Soms iets op tv gezien, maar niet echt veel.
    We hopen op betere tijden. Hans

    BeantwoordenVerwijderen