vrijdag 23 april 2021

Koefnoen - Op de tuin

Voor de variatie vandaag een uitleg over de volkstuin......
met ondersteunend filmpje!

Een volkstuin is een tuin die niet bij de eigen woning ligt. Volkstuinen zijn er in vele soorten en maten: van traditionele moestuinen waar groente en eventueel fruit en kruiden op verbouwd worden, maar ook siertuinen met bloemen, heesters, gazonnetjes en bomen. Daarnaast kennen we ook volkstuinen met allerlei tussenvormen waarin nutsgewassen en siergewassen door elkaar worden geteeld.

Afhankelijk van de gemeentelijke bouwvoorschriften, mogen er vaak ook opstallen op de tuin staan: een platte bak, een kas, een schuurtje of een tuinhuisje. In sommige van deze tuinhuizen mag gedurende de zomerperiode ook overnacht worden. (dat wordt dan door de gemeente in een vergunning geregeld)

Volkstuinen zijn veelal verzameld in een volkstuincomplex of volkstuinpark. De volkstuinders die een hier een tuin huren, vormen dan vaak een tuinvereniging. De tuinders binnen de volkstuinvereniging beheren en onderhouden behalve hun eigen tuin ook het algemeen groen van het tuinpark: de paden, singels, grasvelden, bermen, sloten, parkeerterrein enzovoorts. De tuinvereniging heeft ook vaak gemeenschappelijke gebouwen. In de tuinvereniging gelden regels en afspraken die zijn vastgelegd in statuten en reglementen. En die regelementen worden vaak door iedereen anders uitgelegd:


6 opmerkingen:

  1. ieder heeft daar zijn eigen regels, maar het draait om de natuur, en laat die zonnebloemen maar mooi staan
    -Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Koefnoen, dat is meestal wel goed.

    Love As Always
    Dimario

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie film en ja vroeger had ik wel en volkstuintje maar door gezondheidsproblemen daar mee gestopt. Nu maar goed want negen leden van de Volkstuindersvereniging Oostgracht in Gorinchem is niet echt goed. De grond in hun moestuin op het Eiland is vervuild met lood. Drie andere tuinen worden nog eens extra onderzocht. Zo zie je maar dat groente uit een tuin niet altijd goed is. Ook bedankt voor mooie reacties op mijn blogs en op Yt. Op je vraag had ik gereageerd maar ik zag geen duimpje dus denk dat je het niet hebt gelezen. als je op de bel drukt dan ontvang je alles hoor. wens je fijn weekend hierbij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op de VTV Oostgracht ben ik nooit geweest, wel aan die aan de Kl.Schelluinse Kade (tegenover de molens bij de sportvelden). Een oud schoolgenoot van mijn man heeft daar een tuintje en komt bij mij vaste mest halen om onder de spitten. Ik mocht een keer groenten bij hem komen halen.

      Verwijderen
  4. De volkstuinen zijn nog steeds heel erg intrek, alleen al voor de rust.
    Je mag er geen GGOS luisteren.
    Maar het is ook de maatschappij.
    Doet me denken aan stedelingen die op het platteland gaan wonen en last van de boeren hebben. Hans

    Ot. De verzoekjes zijn liefdevol gedraaid in de show.
    Was een warm verhaal, de DJ's hebben er van genoten.
    Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

    BeantwoordenVerwijderen