donderdag 15 april 2021



Vandaag vertel ik op deze blog iets over oogletsels en aandoeningen aan het oog als gevolg van een ongeluk(je). En niet zonder reden; ik krijg met regelmaat een stofje, vuiltje of vliegje in mijn oog en ooit ook reiningingsmiddel. Iedereen maakt het wel eens mee dat ze iets in het oog krijgen en het is handig om te weten wat je daar dan aan moet doen: 

Vuiltje in het oog

Een (klein) vuiltje in het oog kan pijnlijk zijn. Het kan een tak zijn waar je tegen aan loopt, of een vlieg in je oog tijdens het fietsen, zandkorrels waaien in het oog. Het oog is gevoelig en geeft vaak een geïrriteerd of branderig gevoel. Het oog kan rood worden en er ontstaat meer traanvocht. Knipperen met je ogen is vaak de beste methode als het vuiltje niet zichtbaar is. Is het vuiltje wel zichtbaar, probeer deze dan te verwijderen. Dit kan voorzichtig met het hoekje van een servetje. Doe dit alleen in het oogwit. Spoel eventueel later met water of oogspoeling. 

Chemische stof in het oog

Bijtende chemische stoffen zoals zeep, haarspray, chloor en zuren in het oog kunnen een flinke irritatie geven. Dit soort chemische stoffen in het oog zijn schadelijk. Spoel gelijk de ogen via een oogdouche of een bak met lauw water. Trek de oogleden open en schud met het hoofd heen en weer. Blijft de oog na het spoelen een half uur of langer nog pijn doen, laat de oog dan controleren door een arts.



Lasogen

Lasogen ook wel sneeuwblindheid genoemd, zijn het gevolg van langdurig onbeschermd blootgesteld zijn aan het ultraviolette licht van een lasvlam. Bij lasogen is het hoornvlies van het oog beschadigd. Bij lasogen zijn de cellen van de buitenste laag van de hoornvlies beschadigd. Bij lasogen voelen de ogen branderig, droog en geïrriteerd aan. Lasogen genezen vaak binnen 1-3 dagen vanzelf. Hoogstens kan er medicatie worden gebruikt om de pijn te verminderen. Een goede bescherming zoals een laskap is het advies!

Oogkneuzing

Oogkneuzing ontstaat vaak als het oog met veel kracht wordt geraakt door bijvoorbeeld met sport door een vuist, stick of een bal. Een kleine bal geeft vaak meer schade dan een grote bal omdat deze meer wordt beschermd door de oogkas. De gevolgen variëren van oppervlakkige verwonding tot veel inwendige oogletsel met blijvende vermindering van het gezichtsvermogen. Wanneer dit het geval is, is het noodzakelijk om het te laten onderzoeken door een arts.


****
Zelf heb ik vorig jaar reinigingsmiddel in mijn oog gehad. Dat heeft me een paar uur spoelen in het ziekenhuis gekost, omdat het middel op de oogbol bleef 'kleven'.  

Tip: neem altijd de verpakking of in ieder geval een goede omschrijving van het middel mee naar de arts. Deze kan een lijst raadplegen wat het middel (dat in het oog terecht is gekomen) met het oog doet en waarmee en hoelang er gespoeld moet worden. 





5 opmerkingen:

  1. owh.. een vliegje of een mugje. zo vervelend. Tijdens het fietsen vaak, dus daarom ook bijna altijd een bril op. Dan heb ik er minder last van.

    Love As always
    Dimario

    BeantwoordenVerwijderen
  2. iets aan je oog voelen is heel vervelend, dan zijn goeie tips zeker nodig
    -Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ogen zijn inderdaag kostbaar en men kan niet voorzichtig genoeg zijn.
    Ik heb altijd een zonnebril bij de hand in geval van.
    (fijn dat jij terug langs kwam, tot ziens) ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weet er alles van want heb wat jaren geleden een oogbeschadiging opgelopen doordat een puntje van een palm afbrak en onder mijn bril doorschoof en in oog links bleef steken. Wilde iemand uitzwaaien bij raam en dat ging niet helemaal goed. Gelijk naar huisartsen post waar zij het hebben verwijderd en ook moest ik veel spoelen om het sap uit oog te halen. En nu zie ik nog steeds slecht maar gelukkig niet blind .

    BeantwoordenVerwijderen
  5. We hadden vroeger een porseleinen oogbadje thuis.
    Een keer in mijn oog gestoken door een wesp en een stukje ijzer, naar de huisarts en ziekenhuis. Hans

    BeantwoordenVerwijderen