donderdag 21 januari 2021



Ik ben dus een geboren en getogen Giessenburgse. Een dorp dat samen gesmolten is uit Giessen-Nieuwkerk, Giessen-Oudkerk en Peursum. Ook Schelluinen viel lange tijd onder de gemeente. Later werden we samen gevoegd met Arkel, Noordeloos, Hoornaar en Hoog-Blokland tot de gemeente Giessenlanden en twee jaar geleden werden we gemixed met de dorpen die onder de gemeente Molenwaard vielen tot de gemeente Molenlanden. Je kunt het ook zo zien: de complete Alblasserwaard onder één burgemeester. Maar vroeger, in de Middeleeuwen dus stonden we onder bewind van rijke edelen, als de Brederode's, de Van Delfts, de De Boodt's en vele anderen die baas speelden over ons grondgebied.

****

Het is echter wel een oud gebied. Veel van deze eerder genoemde dorpen hadden (of hebben nog steeds) een kasteel, burcht of slot op hun gebiedsgrond staan. Zo heeft Groot-Ammers Slot Liesveld (vermeld 1509) Het werd afgebroken in1743, op het koetshuis na: 


En in Schelluinen staat kasteel Schelluinderberg, beter bekend al 'het kasteeltje van Schelluinen', het voormalig jachtslot van de Van Brederode's. Het werd voor het eerst genoemd in 1422, als een Van Arkels leengoed.

Zo stonden Giessen-Nieuwkerk, Giessen-Oudkerk en Peursum onder bewind van de Heren van de Ghiessenburght. 

De Giessenburght werd rond 1412 gebouwd in opdracht van Walraven van Brederode en werd rond 1802 gesloopt. Ik heb  in mijn jonge jaren veel gespeeld rondom de ruine. Mijn jeugdvriendin woonde naast de voormalige slotgracht, en haar oom beheerde het land erom heen. Nu vindt men er een vakantiepark. Het eilandje waar de slottoren stond is onbebouwd en begroeid met gras en bomen.

Ook Noordeloos had een slot in de Giessen. Al vrij lang eigenlijk. De eerste heer van Noordeloos was Arnoud van Arkel, die in 1293 wordt genoemd. Na 1418 komt de hoge heerlijkheid in handen van andere adellijke geslachten, waar onder de Brederodes, in 1611.
In 1716 werd 't Slot aangekocht door de Gorinchemse wijn­koopman Hendrik van Barnevelt. Deze gebruikte de heerlijkheid als buitenplaats en bouwde een nieuw herenhuis op de plaats van zijn voorganger. En in 1968 werd dit huis afgebroken ook weer en vervangen door de huidige woning, een bungalo......
De getoonde foto is uit 1965.

Maar het meest legendarische kasteel wat hier in de buurt heeft gestaan is De Blauwe Toren in Gorichem.

De Blauwe toren was een kasteelcomplex met een imposant stenen donjon dat gelegen was aan de Zuidwestelijke kant binnen de vesting Gorinchem ter hoogte van de huidige Tolsteeg, Duivelsgracht en Buiten de Waterpoort aan de rivier de Merwede. Het bouwwerk dat er tussen 1461 en 1578 heeft gestaan, heeft mede door beschrijvingen van de Gorcumse kroniekschrijver Abraham Kemp en de ontdekking van funderingen in 1983 een bijna mythische status gekregen

(opgraving aan de Duvelsgracht)

Na de Arkelse oorlogen (1402-1412) werd de burcht van de  Heren van Arkel, ten Oosten van de vesting Gorinchem, afgebroken. Willem IV van Holland, besloot aan de zuidwestzijde van de vesting een nieuw slot te bouwen. Er is over dit Hollandse kasteel weinig bekend. Het werd gebouwd aan de Merwede als onderdeel van de middeleeuwse vesting en moest bestand zijn tegen zowel belegeringen vanaf de rivierzijde als tegen mogelijke aanvallen vanuit de stad zelf. Karel van Charolais, later bekend als Karel de Stoute, gaf opdracht in 1461 dit Hollandse kasteel uit te breiden en een brug over de Merwede te bouwen. Dit alles omdat hij in een machtsstrijd verwikkeld was met zijn vader Filips de Goede. Hun geschil werd in 1465 weer bijgelegd en zijn ambitieuze plannen werden bijgesteld. Enkel twee stevige torens werden voltooid. De grootste werd aan de buitenzijde bekleed met arduin, een vochtwerende blauwe hardsteen  en kreeg daarom de naam Blauwe Toren. Het kasteel is tussen1461-65 gebouwd, tussen 1522-1530 verbouwd en in 1578 gesloopt.  in 1831 werden de  laatste resten van de ommuring verwijderd. In 1983, 1999 en 2016 zijn  de funderingen teruggevonden buiten de Waterpoort. Het kasteel werd in vroeger tijd Slot Arckel genoemd........ 



3 opmerkingen:

  1. ik ben eerst gaan googlen waar het lag,
    maar vorig jaar in juli ben ik daar gaan fietsen, en naar de biesche bos geweest
    -Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gorinchem.. zeg dat dan meteen, dan weet ik ook meteen waar het zit. Nee hoor, ik ben weleens in de buurt daar geweest.

    Love As Always
    Di Mario

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een leuke log, er zijn wat plaatsjes samen gevoegd, soms niet zonder slag of stoot.
    De Heren van de Ghiessenburght is te lezen op de website van http://johnooms.nl/heren-en-vrouwen-van-adel/van-ghiessen/
    De Giessenburght, best jammer dat men deze heeft gesloopt, maar had toen niet een historische waarde.
    Ken de omgeving redelijk, in het verleden wel gewerkt op klussen. Hans

    @ dank voor de kaas tip, wist ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen