Neef Herman informeert Opa over de trends in de landbouw van dit jaar, zoals hij dat ieder jaar probeert....
Een getrouwde man heeft een verhouding met zijn secretaresse. Op een dag konden ze geen weerstand meer bieden aan hun verlangens en ze reden naar haar huis en bedreven de hele middag gepassioneerd de liefde. Uitgeput vielen ze in slaap en werden pas om 20.00 uur wakker. Terwijl de man zijn kleren aantrok, zei de vrouw dat hij zijn schoenen door het gras en de blubber achter haar huis moest halen. De man begreep er weliswaar niets van maar deed wat ze zei. Thuisgekomen, vroeg zijn vrouw: “Waar ben jij de hele dag geweest?” “Lieveling,” antwoordde hij “ik kan niet tegen jou liegen. Ik heb een verhouding met mijn secretaresse en we hebben de hele middag seks gehad.” Zijn vrouw keek naar zijn schoenen en zei: “Leugenaar, je bent weer gaan golfen.”
Een oude oorlogsveteraan komt de trap afgesjokt, geheel gecamoufleerd en in gevechtstenue, met een brief in zijn hand. “Wat is er aan de hand?” vraagt zijn vrouw verbaasd. “Ik heb een oproep gehad van mijn oude makkers,” zegt de grijsaard, “ik moet vechten aan de Golf.” “Wat!?” roept de vrouw, “dat is toch allang voorbij…laat eens zien die brief.” Ze leest hem en zegt: “Gekkie… Ze vragen of je mee gaat golfen aan de Vecht!”
Een golfspeler loopt op een zweer warme dag “uitgeput” na de 18e hole het clubhuis binnen en zegt tegen de barman: Zeg, Kerel, nu wil ik onmiddelijk iets ijskouds met veel alcohol d’r in. Zegt die barman: “Meneer, moet u even doorlopen naar het terras. Daar zit uw vrouw”.
Vandaag komt DE TROUBADOUR langs...... Zeg maar de middeleeuwse Youkebox. Hij zat zo boordevol muziek, en zong voor groot en klein publiek, zoals FLORIS DE VIJFDE. Maar ook het werkvolk uit de schuur hoorde zijn lied vol avontuur en ook op de SCARBOROUGH FAIR klonken zijn muziek en verhalen, zoals dat van KLOKKE ROELAND. Dus KOMT VRIENDEN IN DEN RONDE: luisterd naar een kerelslied van eigen hand, voor elke rang en stand......De troubadour.......
**********
Ik ben dus een geboren en getogen Giessenburgse. Een dorp dat samen gesmolten is uit Giessen-Nieuwkerk, Giessen-Oudkerk en Peursum. Ook Schelluinen viel lange tijd onder de gemeente. Later werden we samen gevoegd met Arkel, Noordeloos, Hoornaar en Hoog-Blokland tot de gemeente Giessenlanden en twee jaar geleden werden we gemixed met de dorpen die onder de gemeente Molenwaard vielen tot de gemeente Molenlanden. Je kunt het ook zo zien: de complete Alblasserwaard onder één burgemeester. Maar vroeger, in de Middeleeuwen dus stonden we onder bewind van rijke edelen, als de Brederode's, de Van Delfts, de De Boodt's en vele anderen die baas speelden over ons grondgebied.
****
Het is echter wel een oud gebied. Veel van deze eerder genoemde dorpen hadden (of hebben nog steeds) een kasteel, burcht of slot op hun gebiedsgrond staan. Zo heeft Groot-Ammers Slot Liesveld (vermeld 1509) Het werd afgebroken in1743, op het koetshuis na:
De middeleeuwen waren een belangrijke periode in de geschiedenis van Europa. Deze periode liep ongeveer van 500 na Christus, ongeveer dezelfde tijd als de val van het Romeinse Rijk, tot aan ongeveer 1500. Maar niemand is het erover eens wanneer de middeleeuwen precies begonnen of eindigden. De naam Middeleeuwen werd bedacht om de tijd tussen de Oudheid en de vroegmoderne tijd aan te geven. Veel historici willen liever andere namen geven voor deze 1000-jarige periode, waarin veel is veranderd.
We delen de middeleeuwen verder op in de vroege middeleeuwen (ca. 500-1000), de hoge middeleeuwen (1000-1250) en de late middeleeuwen. Aan het begin van de middeleeuwen heerste in West-Europa chaos en ellende met allerlei volksverhuizingen. Aan het einde van de middeleeuwen vormden Europese volkeren een wereldmacht.
Het is 1481 na Christus. Een groep vechtersbazen van Kabeljouwse zijde vaart over het water en nadert Utrecht. Zodra de stad in zicht komt, geeft de aanvoerder de bemanning zijn opdrachten. ‘Daar is een Hoekse stad, mannen. We gaan zo aan land en het eerste wat jullie moeten doen is alle mannen neerslaan. Dan gaan we een lekker potje plunderen: we nemen alles mee wat we kunnen dragen, en óók de vrouwen. En daarna steken we het hele stad in de fik.............. En in Godsnaam nog deze opdracht: doe het nu eindelijk eens een keer in de goede volgorde!’
Karel de Grote gaat op veldtocht en besluit zijn vrouw een kuisheidsgordel om te doen. Je weet maar nooit. Maar stel dat ik in de oorlog sneuvel, zo bedenkt hij, dan moet er toch iemand die kuisheidsgordel kunnen verwijderen. Voor dit soort noodgevallen geeft hij zijn goede vriend, ridder Roeland, de sleutel. Gerustgesteld vertrekt Karel met zijn leger, maar hij is nog maar net onderweg of hij hoort in de verte het geluid van een galopperend paard: galop, galop, galop. In een wolk stof komt zijn vriend Roeland aangesneld en roept vanuit de verte: ‘Karel, je hebt me de verkeerde sleutel gegeven!’
Een rondtrekkende minstreel stapt een herberg binnen in de hoop daar wat geld te verdienen voor onderdak. De herberg heet “De Ridder ende Draek”. Hij is net binnen als de vrouw van de herbergier hem toeschreeuwt: ‘Wat moet jij hier, ghy luisighe armoedzaaier? Er komen hier al zwervers genoeg!’ De minstreel kijkt nog even naar het uithangbord en zegt: ‘Is de ridder ook thuis?’
Een tijdje geleden vroeg een neef aan mij: "Zeg, weet jij misschien nog hoe je moet "pesten"? (Hij bedoelde het kaartspel) Jaren geleden hebben mijn neven het van mij geleerd en nu wilde hij het aan zijn kinderen leren.... Om te voorkomen dat de jeugd de hele dag op de computer zit in corona tijd wilde hij de kinderen een aantal kaartspellen leren. Nou...... de regels van het kaartspel PESTEN!
Algemene regels
Alle 52 kaarten van het kaartspel plus de jokers worden gebruikt. Er kunnen meer pakjes kaarten tegelijk worden gebruikt. Alle spelers krijgen een gelijk aantal kaarten, 0m te beginnen: zeven. Om te beginnen draait het spel met de klok mee.....(tot er een pestkaart komt die dit laat wisselen...)
De spelers leggen om de beurt een kaart af op een centrale stapel op de tafel, de "aflegstapel". De daar op gelegde kaart moet qua waarde of kleur gelijk zijn aan de bovenste kaart van de aflegstapel.
Degene die als eerste al zijn kaarten kwijt is, is de
winnaar.
Wanneer een speler niet kan spelen, omdat deze geen kaarten heeft die dezelfde kleur of waarde hebben als de bovenste kaart van de aflegstapel, dan moet de speler een kaart
van de trekstapel nemen. Dat is de stapel kaarten die overblijft na het delen. Als deze trekstapel leeg is wordt de aflegstapel (met
uitzondering van de kaart die op dat moment bovenop ligt) opnieuw geschud en
gebruikt als nieuwe trekstapel.
Elke keer als de speler nog maar één kaart heeft, moet die
speler 'laatste kaart' roepen, bij verzuim moet de speler 5 strafkaarten pakken.
Men mag niet met een pestkaart mag eindigen, tenzij dit is vooraf afgesproken is van deze regel af te wijken. Een pestkaart is een kaart waar een speciale
functie aan is gegeven. In sommige gevallen wordt alleen de Joker of alleen 2, 5,7, 8, 10 ,, Joker en de boer bedoeld. (Heer kan dan meestal niet meer) Wanneer de speler wel met een pestkaart eindigt
moet die persoon 5 kaarten van de trekstapel pakken.
Speciale kaarten
Vanwege het grote aantal variaties in de spelregels wordt
hieronder per kaart een (niet uitputtende) lijst met mogelijke functies
gegeven. Over het algemeen zijn de 3, 4, 6, 9 en Vrouw in de meeste spellen
geen pestkaart; deze kaarten worden derhalve niet in het onderstaande overzicht
besproken. Dat wil niet zeggen dat er in sommige varianten niet toch speciale
regels aan deze kaarten kunnen zijn verbonden.
AAS: (AAS-DRAAI)
De volgorde waarin de spelers aan de beurt komen, keert om. Wanneer met twee spelers gespeeld wordt, is er
uiteraard slechts één volgorde en heeft draaien geen effect. In sommige
varianten mag, om de Aas ook met twee spelers speciaal te houden, in dat geval
de speler nog een kaart opgooien.
2
De volgende speler pakt twee kaarten van de trekstapel.
5 (VIJF-PAK-EEN-WIJF)
Wanneer een 5 opgegooid wordt, moet de volgende speler een
Vrouw (kleur maakt niet uit) opgooien. Indien hij geen Vrouw heeft, moet hij net zo lang kaarten pakken
van de trekstapel tot hij een Vrouw heeft. Het
probleem met deze regel is dat wanneer alle Vrouwen bij andere spelers in de
hand zitten, de speler de gehele stapel moet pakken (en daar stopt hij dan).
Wanneer de volgende speler vervolgens niet kan, is er geen stapel om van te
pakken.
7 (ZEVEN-BLIJFT-KLEVEN)
De speler die deze kaart speelt, mag nog een kaart van de dezelfde kleur óf een andere zeven opgooien (in dat laatste geval mag hij vanzelfsprekend nog een keer opgooien). Dit betekend dus ook dat de speler die deze kaart speelt, mag alle kaarten die hij heeft van dezelfde kleur opgooien of verdergaan met een andere zeven van een andere kleur en dan die kleur uitspelen.
8 (ACHT-WACHT)
De volgende speler moet een beurt overslaan . Wanneer met twee spelers gespeeld wordt, heeft dit tot gevolg dat
dezelfde speler opnieuw aan de beurt is.
10 (TIEN-LAAT-JE-KAAREN-ZIEN OF TIEN-WASMACHIEN)
De volgende speler moet zijn kaarten aan de andere spelers
laten zien.
of..... (dit is de eventuele andere regel:)
Iedere speler legt een kaart ondersteboven neer schuift hem tegelijkertijd naar hun eigen volgende speler ("tien wasmachien").
BOER
De speler kan de op dat moment leidende kleur veranderen
naar een andere kleur. De speler bepaalt wat de nieuwe kleur wordt: ruiten,
klaver, schoppen of harten. Soms mag alleen de Boer gespeeld worden van de
leidende kleur. Ook moet soms ook daadwerkelijk een andere kleur gekozen worden
dan de tot dan toe leidende kleur, wat nadelig kan zijn als de speler naast de
Boer nog slechts één kaart heeft en men niet niet mag uitgaan met een speciale
kaart.
De speler die de Boer speelt na een Joker of een 2, hoeft geen
strafkaarten te pakken. Dit is een aanvullende regel op bovenstaande.
HEER (HEER-IS-KEER0
De volgorde waarin de spelers aan de beurt komen, keert om. Dit is hetzelfde als "aas draai".
De speler die deze kaart speelt, mag nog een kaart van de
dezelfde kleur óf een andere heer opgooien (in dat laatste geval mag hij
vanzelfsprekend nog een keer opgooien). Dit wordt ook wel aangeduid met
"heertje nog een keertje". Deze regel is vergelijkbaar met
"zeven-blijft-kleven".
JOKER
De volgende speler pakt ) vijf kaarten van de
trekstapel. Een Joker mag op alle kaarten worden gegooid. En bepaald de volgende kleur van de op te gooien kaart.