donderdag 4 oktober 2012

kaaskeuring hoornaar

 
 

Kaas keuren

Kaas
In 1935 werd de eerste boerenkaasdag in Hoornaar op de Fokveedag. Om de jaarlijkse veekeuring te verbreden, werd de boerenkaas erbij gehaald. De boeren wilden daarmee een accent leggen op het werk van de boerinnen en de boerendochters. Op de boerderij hielden zij zich voornamelijk met de kaasbereiding bezig.


Voor de bezoekers is de kaasexpositie meer dan kijken, zij kunnen namelijk ook kaasproeven.De boerenkazen komen uit de wijde regio, de geitenkazen komen uit het gehele land.
De Kaascommissie van Fokveedag Boerenlandfeest houdt vrijdag 5 oktober tussen 10.00 uur en 12.00 uur de kaaskeuring in 't Bruisend Hart aan het Dirk IV-plein in Hoornaar.  Ook de leerlingen van de scholen van Hoornaar keuren dit jaar mee.Toeschouwers zijn welkom bij het werk van de proevende en ruikende juryleden. De kazen worden de volgende dag in de zogeheten kaastent geëxposeerd samen met de grootste kaas van Nederland.
De kaastent op de Fokveedag zal twee keer zo groot zijn dan gebruikelijk. Dit in verband met de te verwachten grote publieke belangstelling voor ’s werelds grootste boerenkaas.
Hij is gemaakt uit 5600 liter melk. En na anderhalf rijpen klaar voor consumptie. ’s Werelds grootste boerenkaas, maar liefst 557 kg zwaar, zal op zaterdag 6 oktober op de 100-ste Fokveedag Boerenlandfeest worden aangesneden en verkocht.

De kaas is in de kaasmakerij van Gebr. Van den Heuvel in Molenaarsgraaf gemaakt door de leden van de kaasdagcommissie van de Fokveedag. Dit zijn: G. Korevaar, A. van Dijk, H. Bikker, J.P. Noordam, C. Slob, W. van Voet, mevr. J. Aanen en D. van Vuuren.


Helaas komt de grootste boerenkaas ter wereld niet in het Guiness book of Records. De kosten hiervoor zijn namelijk te hoog. Het zou €4000,-- gaan kosten om in het boek opgenomen te gaan worden, dan dat vonden de mensen iets te gortig. Het moet namelijk wel leuk blijven, en de opbrengst van de kaasverkoop wordt daarom dan ook aan een goed doel geschonken.



De kazen worden gekeurd in de volgende categorieën:


Boerenkaas:
  • Jong Belegen
  • Baby Gouda
  • Kruidenkaas

Dit jaar ook weer oude kaas en bijzondere soorten kaas


Geitenkaas:

  • Harde kazen; jonger dan 2 maanden, ouder dan 2 maanden
  • Zachte kazen
Ook de bezoekers van het boerenlandfeest kunnen in vier groepen hun mening over de smaak van de kazen geven. Degene die het best de mening van de jury benadert, gaat over naar de finalegroep.
Vier finalisten maken onderling uit wie de beste proever van 2012 wordt. Ook de schoollieren  van de lagere scholen  uit Hoornaar hebben een keuze gemaakt welke kaas het lekkerste is. Hiervoor is Hart van Nederland uitgenodigd  van SBS6.

Foto-WF8HI6IB"

Op zaterdag 6 oktober kunt u in de kaastent de boeren- en geitenkazen bekijken. Zoals gewoonlijk kunt u ook verschillende producten boerenzuivel en geitenzuivel proeven en kopen.

Tevens is er de gelegeheid om stuk van de Grootste Boerenkaas ter wereld te kopen, die tergelegenheid van de 100-ste fokveedag wordt aangesneden. De opbrengst van deze kaas gaat naar een goed doel, te weten Dagboerderij De Hoeff van de organisatie Syndion; een dagboerderij voor en door mensen met een verstandelijke beperking.

De bekende kok Dirk de Ridder zal zijn kunnen ondermeer laten zien met kaasgerechten. Hij maakt slalades en kookt allerlei lekkere hanpjes met kaas. Hiervoor gebruikt hij de kazen die voor deze dag gekeurd zijn.


Boernkaas keuring 2012: http://www.rijnmond.nl/nieuws/05-10-2012/een-85-voor-s-werelds-grootste-boerenkaas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten