woensdag 3 oktober 2012

DE HONDERDSTE FOKVEEDAG!!!



Op 31 augustus 1919 werd de eerste fokvedag te hoornaar gehouden. Nu zult u zeggen: "maar het is nu 2012...... Hoe kom je dan aan 100 fokveedagen???
Wel, dat zit zo: Eigenlijk zou de teller dit jaar op 103 staan, ware het niet dat er in 1919 gee fokveedag werd gehouden, omdat er in de naburige 'grote'stad Gorinchem een regionale grote veekeuring werd gehouden. In 1944 werd door oorlogsomstandigheden noodzakelijker wijs van de fokveedag afgezien en in 1984 gooide het weer roet in het eten. Het weer was zo bar en boos dat, ondanks dat het terrein er voor klaar lag de  bordje 'Afgelast' op de toegangshekken gehangen moest worden.
In 2001 werd overigens een 'koeloze' fokveedag gehouden, dit door de MKZ. De benaming Boerenlandfeest werd toen aan de naam Fokveedag toegevoegd. Het is namelijk niet alleen een keuring van vee, landbouw- en gebruikshuisdieren, men kent er sinds 1934 de kaaskeuring, er worden machine's geshowd, de nieuwste landbouwtechnieken uitgewisseld, veevoermaatrschappijen profieleren zichzelf. Er is een warenmarkt, streektent en nog zoveel meer dat niet alleen de boer, maar ook de burger er zich thuis kan voelen. Een kruising van een jaarmarkt en een landgoed-fair op zich.
Ook is het een ontmoetingplek voor jongeren.  Zo heb ik er 25 jaar geleden mijn man opgedaan!! (dit jaar dus 25 jaar verkering! Toen hadden we boer zoekt vrouw nog niet nodig!)
Fokveedag is dus een belenis voor een ieder die daar voor openstaat, voor boeren, burgers en buitenlui. Ik zou dan ook zeggen: Komt allen de hondste verjaardag meevieren van Fokveedag-Boerenklandfeest te Hoornaar!!

Weet u wat hier een filmpje zodat u een idee heeft wat er zich allemaal afspeelt:




Impressie van fokveedag-boerenlandfeest 2011 in Hoornaar. Duizenden mensen waren te vinden op deze zonovergoten dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten