donderdag 30 september 2021

Hoe groeien uien? [Schooltv]



Het hele groeiproces van zaadje tot ui 




Uien, je kunt ze in elke groentewinkel kopen. Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien. Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker. Die verdikking wordt straks een nieuwe ui.

De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin. De plant groeit verder en maakt in de bladeren voedsel dat in de ui wordt opgeslagen. Nu is de ui dik genoeg en kan geoogst worden. Als je de ui niet oogst, maar in de grond laat zitten, kan er een nieuwe uienplant uit gaan groeien.
Als je een ui doorsnijdt, zie je dat er allemaal lagen zitten. Tussen die lagen groeien de blaadjes omhoog. Aan de bovenkant van de bol komen ze tevoorschijn. De blaadjes worden groter en groter. Na een tijdje groeien er ook bloemstelen met knoppen omhoog. Aan de bloemsteel zit een spitse punt. De bloemsteel wordt steeds langer en de punt wordt steeds dikker. De knop wordt zo dik dat het omhulsel open barst. En dan zie je opeens wat er binnen in die knop zit, allemaal kleine bloemknopjes. Na een poosje vouwen de bloempjes zich open. Elk bloempje heeft een krans van gele meeldraden. Tussen de meeldraden zit de stamper. Een bij brengt wat stuifmeel op de stamper. Uit een stuifmeelkorrel groeit een lange buis naar een eicel in de stamper. De eicel wordt daardoor bevrucht en groeit uit tot een zaadje. En dat gebeurt in al deze bloempjes tegelijk. Als de eicel bevrucht is, wordt de stamper een groen bolletje, de vrucht. Na een tijdje worden de vruchten bruin en droog, ze barsten open. De zaadjes vallen eruit en komen op de grond. En dan kan er weer een nieuwe uienplant gaan groeien.

4 opmerkingen:

  1. ik heb er dit jaar helpen planten, dus uitjes genoeg
    -Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een ui.. heerlijk. Kan bij zoveel gerechten.

    Love As always
    dimario

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier bijna dagelijks in de maaltijden, maar ook knoflook :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Uien zijn natuurlijk voedsel, maar ik heb ze wel als sierplant in de tuin gehad.
    Vragen de buren, wat voor mooie paarse bloem is dat, nu weet ik ook dat er witte bloemen zijn. Hans

    BeantwoordenVerwijderen