vrijdag 1 oktober 2021


 

De ui als geneeskrachtig kruid

Ajuin als geneeskrachtig kruidUi als geneeskrachtig kruid? De ui of ajuin (of siepel) is – naast peper en zout – vooral bekend als één van de  meest gebruikte kruiden in de keuken. Een echte smaakmaker die gemakkelijker combineert met een rist aan andere ingrediënten. Wat minder bekend is, is dat een ui ook geneeskrachtige eigenschappen heeft! De Oude Grieken zagen de ui ook als een "afrodisiac", zeg maar een opwekker van liefde, maar dat zien wij er op vandaag minder in :-). (Denk maar aan den adem na het eten of winderigheid... Niet echt sexy.)

De geneeskracht van ajuin

  • Tegen verkoudheden: bij het snijden van een ajuin komen de tranen ons in de ogen. Dit komt door een stof met een moeilijke naam die uien verspreiden. Bij verkoudheden kun je een halve ui op je nachtkastje leggen. Deze zal ervoor zorgen dat de verkoudheid “los” komt. Je neus gaat open en je kunt vrijer ademhalen.
  • Als iemand griep heeft en een verstopte neus dan is het goed on uienthee te drinken en rauwe ui te eten. 
  • Als natuurlijk antibioticum helpt ui ook tegen bacteriën in de mond die gaatjes veroorzaken en het tandvlees aantasten. Tegen tandpijn dus.
  • Uien werken zeer goed tegen bacterie-infecties. De ui werd als medicinaal voedsel honderden jaren terug al gebruikt als ziekteverdrijver.
  • Ui is goed voor de gewrichten en de kapsels tussen gewrichten zorgt ervoor dat de kans op reuma verkleind wordt. Uien kunnen ook andere ontstekingen in het lijf tegen gaan. Hiervoor is het vele sulfur dat de ui bevat verantwoordelijk. Onionin A is een sulfur dat macrofaag een cel die witte T-cellen ondersteunt en daarmee het immuunsysteem versterkt, zich beter kan ontwikkelen. Deze bijzondere polyfenol onionin A komt alleen in ui voor.
  • Uien zijn ook goed voor hart- en bloedvaten en verlaagt vooral het risico op de vorming van bloedklonters.
  • Uien hebben aangetoond dat ze van invloed zijn op de botdichtheid. Het voorkomt en bestrijdt broze botten. Uien zorgen dus voor stevige botten. Dat is waarschijnlijk extra goed nieuws voor vrouwen die de menopauze achter de rug hebben en die een grotere kans hebben op heupfracturen. Uien geven ook de heupgewrichten meer stevigheid.
  • Ui is tenslotte ook goed voor botdichtheid. Uien hebben aangetoond dat ze van invloed zijn op de botdichtheid. Het voorkomt en bestrijdt broze botten. Uien zorgen dus voor stevige botten. Dat is waarschijnlijk extra goed nieuws voor vrouwen die de menopauze achter de rug hebben en die een grotere kans hebben op heupfracturen. Uien geven ook de heupgewrichten meer stevigheid.
En zo zal iedereen misschien nog wel een huismiddeltje weten, of een familie-receptje, dat tegen een of nader kwaaltje  werkt.... Ui is goed voor U!!


3 opmerkingen:

  1. Uienthee... die heb ik gelukkig nog nooit gedronken.

    Love as Always
    Dimario

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben er van overtuigd dat de ui tegen heel veel helpt :)
    Fijn weekend

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit positieve onderwerp spreekt me meer aan dan uiensoep.
    Bij verkoudheid een goede gangmaker voor de neus. Hans

    Ot. De verzoekjes zijn gedraaid in de show.
    Zustertje is helemaal in haar nopjes, dat de Boerin wel aan mij denkt zegt ze nog.
    Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

    BeantwoordenVerwijderen