In het voorjaar, als de koeien naar buitengaan, gaan de dieren weer vers gras eten. De eerste kazen die van deze "grasmelk" gemaakt worden heten graskaas, en worden zo'n beetje vanaf half mei tot eind juni verkocht.
Er is ook een speciale graskaasdag, die wordt gehouden in Woerden. Daar wordt de eerste graskaas van het jaar geveild, net als het eerste vaatje haring.
De Graskaasdag begint met de aanvoer van kazen naar de markt op kaasbrikken en oldtimertrekkers. Na een rondgang door de stad wordt de handel op het Kerkplein gezet en onder voorzitterschap van de burgemeester gekeurd.
Nu is het zo dat de meeste mensen het liefste een belegen kaas eten (halfjaar oud), en zo oud zijn dus de graskazen die gemaakt zijn in april inmiddels in oktober. In deze maand worden ook de meeste kaaskeuringen gehouden.
Daarom is oktober uitgeroepen tot: boerenkaasmaand.
Voor de mensen die niet precies weten hoe lang kaas gerijpt heeft voor he een bepaalde leeftijd heeft, hieronder een lijstje van kaasleeftijden.
De leeftijd van kaas en de benaming daarvan:
Jonge kaas Jong belegen kaas | ca. 4 weken gerijpt ca. 2 maanden gerijpt |
---|---|
Belegen | ca. 6 maanden gerijpt |
Extra belegen | ca. 10 maanden gerijpt |
Oude kaas | ca. 13 maanden gerijpt |
Overjarige kaas | ten minste 1 jaar gerijpt |
kaas is altijd lekker, ik heb dat graag, jonge, oude,...
BeantwoordenVerwijderen-Een @->- voor jou.
Ik vind elke kaas wel lekker. Alleen voor elke gelegenheid een andere variant natuurlijk.
BeantwoordenVerwijderenLove As always
Dimario
Koeien in het voorjaar naar buiten een feest om de dansende koeien dan te zien.
BeantwoordenVerwijderenExtra belegen vind ik erg lekker en fijn te snijden.
De kaasmarkt in Alkmaar is ook weer geopend. Hans
@ Hartelijk dank voor de prachtige brief, iedereen heeft hem gelezen.
Oma is naar de werkplaats gelopen, iets met een zaag mompelde ze.