vrijdag 29 juli 2011

    Week item bij de politie

De vakantieservice

koffer
Gaat u op vakantie? Reden om preventief maatregelen te nemen, zoals het goed beveiligen van uw woning. Maar er is meer mogelijk. U kunt namelijk ook dit jaar weer gebruik maken onze vakantieservice, zodat de politie op de hoogte is van uw afwezigheid/vakantie. De politie zal dan tijdens uw vakantieperiode een extra oogje in het zeil houden.
Hoe werkt de vakantieservice?

Bij onregelmatigheden of bijzonderheden wordt een contactpersoon, ook wel sleutelhouder genoemd, door de bewoner zelf opgegeven, gewaarschuwd. Er zijn een aantal mogelijkheden om de politie op de hoogte te stellen van uw afwezigheid.

- Via internet 
U kunt zich voor de vakantieservice aanmelden via dit digitale formulier

- Afwezigheidskaarten
Een andere manier om de vakantieservice aan te vragen is een afwezigheidskaart in te vullen. Deze kaarten zijn verkrijgbaar bij de balie van elk politiebureau in de regio.
- Telefonisch aanvragen
Een andere mogelijkheid is om telefonisch uw afwezigheid door te geven. U kunt dan bellen met 0900-8844. Een medewerker geeft uw melding vervolgens door aan de politie in uw woonplaats.

Let op: Aan het aanvragen van de vakantieservice kunnen geen rechten worden ontleend. Om geen valse verwachtingen te wekken stelt de politie dat het aanvragen van de vakantieservice géén garantie is voor één of meerdere controles door de politie. Wel zal ze er alles aan doen om het mogelijk te maken, maar de politie kan niet garanderen dat er na het inleveren van een afwezigheidsmelding niet wordt ingebroken. Met z'n allen kunnen we het de inbrekers echter wel zo moeilijk mogelijk maken. Wij willen met dit project er aan bijdragen dat vakantiegangers bij terugkomst alles weer in goede orde aantreffen.

Preventietips
Tijdens de controles van vorige jaren op verlaten woningen constateerden agenten dat een volle brievenbus al verried dat de bewoners op vakantie waren. Een inbreker heeft dan vrijspel. Om dit te voorkomen kunt u tal van maatregelen nemen. Ook dit jaar doet de politie de oproep aan bewoners om het huis bewoond eruit te laten zien: 'Op vakantie? Doe alsof je thuis bent!'.

Maar hoe zorg je dat je woning, terwijl je op vakantie bent, er bewoond uitziet? Dit dilemma is voorgelegd aan inwoners van onze politieregio. We vroegen hun of zij inventieve tips hadden om inbrekers buiten de deur te houden. De oproep leverde vele tips op. Uit de tips werden de beste drie gekozen.

De top 3: wat kunt u doen om uw woning veilig achter te laten
1.    Bevestig tijdens of rondom de vakantie een ‘nee-nee’ sticker op de brievenbus, verkrijgbaar bij elke gemeente.
2.    Als u normaal gesproken een auto op de oprit hebt staan: vraag of anderen hun auto tijdens de vakantie op de oprit willen plaatsen.
3.    Als u een draadloze deurbel hebt, laat dan de buren deze beantwoorden.

Fijne vakantie!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten