donderdag 29 juli 2021

 



Vandaag een wist-je-datje over de te winnen medailles...

Olympische plakken: goud, zilver en brons


De eerste gouden medailles voor team NL zijn eindelijk binnen. Na een paar zilveren plakken in de eerst dagen komen de sporters nu eindelijk goed los en behaalden nu ook goud en brons binnen. (jammer voor hen die vierde werden op hun onderdeel..... Zij krijgen 'slechts' een Olympische diploma. Maar of dat dat nu zoveel scheelt van de derde plaats.... Qua financiële waarde in ieder geval niet.

 De financiële prikkel voor topsporters om goud te winnen tijdens de spelen, is per land verschillend. Terwijl Russische topsporters. die dit jaar wederom onder een Olypische vlag meedoen,  bij goud een gigantisch geldbedrag krijgen, krijgen Zweedse winnaars ‘slechts’ een mascotte. Want meedoen is belangrijker dan winnen, zo men weet.

Het Nederlandse Olympisch Comité NOC-NSF betaalt de sporters €25.500 voor elke gouden medaille. En de medaille zelf? In werkelijkheid bestaat de 586 gram wegende gouden plak voor slechts 6 gram goud, de rest is zilver. Dit komt neer op een waarde van 700 euro. De zilveren medaille bestaat voor 580 gram uit puur zilver en wordt aangevuld met 350 euro aan edelmetaal. De bronzen olympische plak is een koopje en bestaat  voor €3,39 aan koper en tin.

                 



Historische medaille-oogst voor Nederland na moeizaam begin van de Spelen

Het zat Nederland nog niet mee deze Olympische Spelen. Miscommunicatie, een plankje dat er niet lag, een overstekende official, coronabesmettingen en een flinke verzameling vierde en vijfde plaatsen. Tot dinsdag bleef het bij drie zilveren medailles: de verrassende handboogschutters, de blije Arno Kamminga en de teleurgestelde Annemiek van Vleuten. En dat terwijl TeamNL volgens alle voorspellingen een recordverzameling aan medailles zou gaan behalen in Tokio: sportdatabureau Gracenote rekende op 48 olympische plakken. Tot nu toe zijn de 25 behaalde medailles in Sydney (2000) het record.

Woensdag was het in ieder geval voor even klaar met de sportieve misère. Het Nederland dat ontwaakte en nog met de slaap in de ogen naar de smartphone greep, vond daar de medailleoogst van de vroege dag vijf in Tokio: zes medailles, netjes verdeeld, twee olympisch kampioenen, twee keer zilver, en twee keer brons. Later op de woensdag kwamen daar nog zilver en brons bij. Nog nooit haalde de Nederlandse equipe zoveel olympische medailles in een dag. Hiervoor was het record zeven plakken, in 1928 toen het thuisvoordeel in Amsterdam een rol speelde.

4 opmerkingen:

  1. je zou al willen winnen voor die extra bonus :o)
    .Een @->- voor jou...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het gevoel dat je voor het eerst goud wint, volgens mij is dat legendarisch.

    Love As always
    Dimario

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op dat podium staan alleen al is een feest :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Toch zie ik vaak wantrouwen bij de winnaars, vooral bij het halen van goud.
    Men moet er altijd even in bijten voor controle op waarde.
    Maar je hebt wel gewonnen. Hans

    BeantwoordenVerwijderen