woensdag 12 mei 2021

 


Vandaag zagen we de week door met wat ditjes-en-datje over fast-food.

Fastfood of gemaksvoedsel is een verzamelnaam voor voedsel dat snel bereid en geserveerd wordt en relatief goedkoop is. Het wordt doorgaans verkocht bij daarvoor gespecialiseerde 'fast-food'-restaurants en kraampjes langs de straat en snackbars

Fastfood, bijna iedereen eet het wel eens omdat het bijvoorbeeld lekker is, snel gaat of goedkoop lijkt. De fastfoodketens zorgen er dan ook voor dat ze veel mensen snel kunnen helpen op allerlei manieren. Friet, hamburgers of andere snacks zijn onder vele geliefd en voor kinderen regelmatig hun favoriete maaltijd. In Nederland gaat men ongeveer één keer per week voor de snelle fastfoodmaaltijd.


Fastfood omvat een groot aantal verschillende soorten voedsel.

In Europese landen en Amerika kent men als fastfood vooral friet, kroketten, frikandellen, eierballen, bamischijven, nasischijven, hamburgers, pizza's en broodjes met gyros, döner kebab, shoarma of falafel en fish and chips. En in Aziatische landen staan echter andere gerechten als fastfood bekend. Zo zijn er daar veel kraampjes waar sushi kan worden genuttigd als snelle hap. Ook noedels, rijst en vleesgerechten uit onder andere de Chinese en Japanse keuken gelden in Azië als fastfood.


Fastfood is vaak onderwerp van kritiek. Zo zou het vaak te vet en te arm aan vitamines en andere goede voedingsstoffen zijn. Vooral transvetten in fastfood zouden slecht zijn voor de gezondheid. Verscheidene fastfoodketens weren zich tegen deze kritiek door gezonder voedsel in hun assortiment op te nemen. Het Amerikaanse Subway is een van de voorlopers in deze gezondheidstrend, door broodjes in het assortiment op te nemen met een vetgehalte van minder dan 7 gram vet per broodje.


Tegenover fastfood staat tegenwoordig een beweging/organisatie die zich Slow Food noemt.



 

4 opmerkingen:

  1. ik kook iedere dag gezond, maar af en toe wat fast food smaakt ;-)
    .Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eén keer in de week, dat gaan wij echt niet redden hoor. Misschien in de vakantie of zo. Maar daar buiten eigenlijk zeldzaam.

    Love As Always
    Dimario

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eenmaal in de week eten we wel fastfood en meestal op woensdag maar voor de rest is het gezond koken hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor heen at ik het een keer per week, maar nu helemaal niet meer.
    Ben meer van de slow food, past beter bij me.
    De muziek klinkt al in mijn hoofd, er zijn leuke friet liedjes. Hans

    @ hartelijk dank voor de brief, muziek voor iedereen wat.

    BeantwoordenVerwijderen