woensdag 23 december 2020


Wetenschappelijk onderzoek naar de Kerstman

Dankzij de hulp van de Technische Hogeschool Utrecht kan ik jullie de nieuwe conclusies rondom het wetenschappelijke Kerstman onderzoek mededelen.
1.Voor zover bekend zijn er geen rendiersoorten die kunnen vliegen. Maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat er nog ca. 300.000 soorten van levende organismen onderzocht en geklassificeerd moeten worden, en alhoewel de meesten daarvan behoren tot de insekten en bacterieën, sluit dit natuurlijk niet geheel uit dat er vliegende rendieren zouden kunnen bestaan, die de Kerstman uitsluitend gezien heeft.
2.Er zijn ca. 2 miljard kinderen op deze wereld (jonger dan 18). Maar aangezien de Kerstman een hekel heeft aan Moslims, Hindoes, Joden en Boeddhisten wordt zijn werklast tot 15% gereduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn dat dan 378 miljoen kinderen. Bij een optimistisch gemiddelde van 3,5 kind per huis, zijn dat dan 91,8 miljoen huizen. We gaan er hier van uit dat er in elk huis minstens 1 kind te vinden is dat een kado van de Kerstman verdient.
3.De Kerstman kan op Kerstmis 31 uur werken, dankzij de verschillende tijdzones en de rotatie van de aarde, aannemende dat hij van Oost naar West reist (wat mij logisch lijkt voor de Kerstman). Dit resulteert in 822,6 huisbezoeken per seconde. Bij elk westers huis met een oppassend kind heeft de Kerstman dus 1/1000-ste van een seconde om te parkeren, uit de slee te springen, door de schoorsteen te springen, de sokken te vullen, de presentjes onder de kerstboom te leggen, op te eten wat men goedbedoeld heeft gereedgelegd, terug door de schoorsteen naar buiten te gaan, terug op zijn slee stappen en te rijden naar het volgende huis. Aannemende dat die 91,8 miljoen huizen gelijkelijk verdeeld zijn over de aarde (ik weet dat dit niet geheel klopt, maar voor ons wetenschappelijk onderzoek is dit toch voldoende). Dan praten we over 1240 meter per huisbezoek. De totale af te leggen afstand wordt dan 120,8 miljoen kilometer. En dan heb ik nog geen rekening gehouden met eventuele pauzes (om te doen wat we allemaal moeten doen indien we 31 uur zouden werken ) en ook nog geen tijd voor een maaltijd etc. Dit betekent dat de slee van de Kerstman zich moet voortbewegen met een snelheid van 1.040.000 meter per seconde. Dat is dus zo'n 3000 keer sneller dan de geluidssnelheid. En om nu een goede indruk te krijgen: het snelste door de mens gemaakte voertuig dat we kennen, de Ulysses ruimtesonde, beweegt met een armzalige snelheid van 44000 meter per seconde. Daarbij kan een conventioneel rendier maximaal ca. 24 meter per seconde halen.
4.Een ander interessant aspect is het vrachtgewicht. Indien we er van uitgaan dat elk kind minimaal een klein Lego-doosje krijgt dat ca. 1 kg weegt, dan moet de slee 321 miljoen kilo voortsjouwen. En dan hebben we de Kerstman nog niet meegeteld en we weten dat ook die nooit magertjes wordt afgebeeld. Ons conventioneel rendier kan op land hooguit 150 kg trekken. Zelfs indien we aannemen dat we alsnog een bijzonder vliegend rendier vinden (zie 1), dat bv. 10 maal zoveel vracht zou kunnen trekken als ons conventionele rendier, dan nog hebben we niet voldoende aan enkele van die rendieren. Nee, in dat geval hebben we 214.200 van die rendieren nodig. Dit verhoogt het vrachtgewicht nog eens tot zo'n 353.430 ton. En wederom ter oriëntatie, dit is 4 maal het gewicht van het grote cruiseschip The Queen Elizabeth.


5.Onze vracht van 353.430 ton die zich met een snelheid van 1.040.000 meter per seconde beweegt, zal een enorme luchtweerstand ondervinden. Dit zal de rendieren zoveel opwarmen als vergelijkbaar is met een Spaceshuttle die de dampkring binnenkomt. De voorste 2 rendieren moeten een energie van 14,3 quintillion Joule aan energie kunnen verwerken. En dat per seconde. Daar krijg je het toch even benauwd van. Om een lang verhaal kort te houden, deze rendieren zullen spontaan in vlammen opgaan. Vervolgens zullen de volgende rendieren aan de beurt zijn. Het resultaat zal een oorverdovend torpedo effect zijn. Het gehele rendierteam zal in 4,26 duizendste van een seconde verdampt zijn. En in de tussentijd staat onze Kerstman bloot aan versnellingen van zo'n 15.500,06 G. Een 125 KG wegende Kerstman (en dan schatten we hem bespottelijke laag) zal dan tegen de achterkant van de slee gedrukt worden met een kracht van 4.315.015 Nm.
Moraal van dit verhaal: Indien de Kerstman ooit presentjes heeft rondgebracht met Kerstmis, dan is hij nu morsdood. Geheel wetenschappelijk vastgesteld!
 (wetenschappelijk vastgesteld op de Technische Hogeschool Utrecht)

2 opmerkingen:

  1. ja, deze wetenschap begrijp ik ook
    iedereen weet dat het een vertelselke is
    maar de gedachte is zo mooi
    -Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In de Technische Hogeschool Utrecht heb ik wel vertrouwen.
    De rendieren houden dat tempo nooit vol, zelfs niet met Coca-Cola.
    Die heeft de de kerstman uitgewerkt om in de winter meer frisdrank te verkopen. Hans

    @ van het verhaal krijg je pas echte Good Vibrations.

    BeantwoordenVerwijderen