donderdag 10 december 2020




Paars is en mengeling van rood en blauw......

Paars wordt samengesteld uit de kleuren rood en blauw, rood staat voor het mannelijke aardse en blauw voor het vrouwelijke, meer spirituele. Paars komt in de natuur niet zoveel voor en wordt daarom ook wel eens als ‘kunstmatig’ gezien. Maar de combinatie van twee sterke kleuren maakt het een geliefde kleur, het koude van blauw en het warme van rood. Paars is koninklijk, keizerlijk maar ook een kabinet. De kleur paars is magisch, mystiek en wreed. Paars is de kleur van rouw en de dood maar paars is ook creatief en gevoelig. Paars is mode, luxe maar paars is vooral vrouwelijk en passioneel.  Het lichte paars is een favoriete kleur van kinderen en ook kunstenaars gebruiken de kleur graag.



Met paars toon je creativiteit, individualiteit en kracht. Wanneer je een eigen stijl en persoonlijkheid wilt benadrukken dan is paars een goede kleur. Maar, donkere kleuren paars kunnen ook bedreigend of afstandelijk overkomen. Het ligt dus zeer aan de gelegenheid welke kleur paars je kiest. Donkere paarse kleuren zijn meer zakelijk en afstandelijk. Licht paarse kleuren zijn vrouwelijk en vriendelijk. Paars in avondkleding geeft een luxueuze en magische uitstraling. Paars wordt gezien als een vrouwelijke kleur, zeker de kleuren paars die meer richting rood (aards) gaan.

Paars is ook de kleur van rouw. Paars kan gezien worden als zwart waardoorheen het licht gloort. Mensen die zichzelf ‘anders’ voelen of vinden, kiezen vaak voor de kleur Paars. Paars staat ook voor het in conflict zijn met zichzelf wat betreft gevoel en verstand. Het 'Purple Heart' is een Amerikaanse militaire onderscheiding voor militairen die gewond of gedood zijn terwijl ze dienden in het leger.

Paars is dus een combinatie van het kalme blauw en het krachtige van de kleur rood. Vroeger was de kleur paars een van de moeilijkste kleuren om te maken en te verkrijgen voor schilders. Met die reden was de kleur paars ook onbetaalbaar voor ‘het gewone volk’ en konden alleen mensen van adel deze kleur gebruiken voor hun kleding en stoffen. Vandaag de dag wordt de paarse kleur daarom nog steeds gelinkt aan het koninklijke. Met paars straal je rijkdom en glamour uit. Een andere betekenis die mensen de kleur paars vaak toekennen is spiritualiteit, wijsheid en magie. 




3 opmerkingen:

  1. paars, alles klopt hier wat je schrijft, wat kan ik er nog aan toevoegen...
    -Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Paars is vaak moeilijk te onderscheiden voor mensen die kleurenblind zijn.

    Love As always
    Di mario

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wist niet dat paars zoveel eigenschappen bezit.
    Je zou paars aanlopen.
    Nu weet ik ook waarom ik paars mooi vind, maakt een vrouw mooier. Hans

    BeantwoordenVerwijderen