donderdag 10 september 2020

Naar de Tandarts 

(in het nieuwe normale na-de-lockdown-door covid tijdperk)




Mondzorgpraktijken leveren na de lock-down wederom elke vorm van zorg aan patiënten die naar alle waarschijnlijkheid niet besmet zijn met het coronavirus COVID-19. Maar er zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden.


Hoe maak je een afspraak?

Even aanwaaien voor het maken van een afspraak is er niet meer bij. Je zult eerst moeten bellen naar de praktijk en dan volgt er een aantal gezondheidsvragen. Daarna kan er pas een afspraak worden gemaakt. Op de dag van de behandeling wordt nogmaals naar je gezondheid worden gevraagd en e.v.t. je temperatuur op afstand gemeten. Noodgevallen kunnen welliswaar nog steeds op korte termijn (vaak nog dezelfde dag) terecht, maar ook daarvoor geldt dat je 100% covid-symptoom-vrij moet zijn.

Anderhalve meter-regel

Een overvolle wachtkamer is verleden tijd. Kom ook niet (veel) te vroeg voor je afspraak, de kans is groot dat je dan buiten moet wachten. Houdt u er rekening mee dat de toiletten/sanitaire ruimtes tijdelijk gesloten zijn. Tandenpoetsen dus graag vooraf thuis of op het werk, dit is in de praktijk nu even niet mogelijk. In de behandelkamer geldt de afstandsregel overigens niet, het is een contactberoep: de mondzorgverlener/tandarts en assistent zitten zoals gewoonlijk boven op je lip.


Hoe zit het met de veiligheid?

Mondzorgpraktijken voldeden altijd al aan de hoogste hygiënestandaarden: mondkapjes gebruiken, handen desinfecteren en het schoonmaken van instrumenten zit in de natuur van mondzorgverleners. In de behandelkamer zie je geen veranderingen. 
Mochten er extra maatregelen genomen moeten worden in verband met het Covid-19 of SARS-CoV-2 virus brengt men een toeslag van  enkele euro's extra per patiënt in rekening. Als u een mondzorgverzekering heeft, wordt deze toeslag door uw ziektekostenverzekeraar in sommige gevallen vergoed. Ook  zul je merken dat je bij het betreden van de praktijk gevraagd wordt je handen te desinfecteren of te wassen ( maar dat moeten we sowieso toch overal al). En daarna mag je nergens meer aan te zitten. Probeer dus ook van je telefoon af te blijven.

In een video hebben we alle nieuwe maatregelen in de mondzorgpraktijken nog even voor je op een rijtje gezet. Zo houden we samen corona onder controle



.Heb je een probleem in je mond?

Heb je kiespijn of voel je iets in je mond? Blijf er niet mee doorlopen, maar bel gewoon op. Doe dat bij pijn wel meteen 's morgens vroeg. Zo heb je de grootste kans dat je dezelfde dag nog kan worden geholpen.

En wat als je verkouden bent, koorts of andere Covid-19-verschijnselen hebt of in thuisisolatie zit?

Laat je testen en/of overleg met je tandarts of de behandeling kan worden uitgesteld totdat het testresultaat bekend is. Als dat niet mogelijk is (bijvoorbeeld bij hevige kiespijn), zal de tandarts je in beschermende kleding en met een ander mondkapje op zelf behandelen of verwijzen naar een collega in de buurt. Dat kan niet zo maar even tussendoor. Je krijgt duidelijke instructies, volg die precies op. 




3 opmerkingen:

  1. Plaatselijke verdoving. whahahhaha.

    Love As always
    Di mario

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ken iemand die al een paar keer naar de tandarts is moeten gaan
    wat een gedoe nu....
    maar die plaatselijke verdoving :o)
    -Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wilde vanmiddag gelijk een afspraak maken na dat ik je log had gezien tijdens de show.
    Maar de tandarts is nu alleen in de ochtenduren bereikbaar. Hans

    BeantwoordenVerwijderen