maandag 14 september 2020




De verkiezingen komen eraan en dat is een drukke tijd voor de politici in Den Haag. En in alle drukte vergeet je wel eens iets. Bijvoorbeeld: Prinsjesdag.

En zo kwam het dat terwijl het Binnenhof bevolkt werd door druk folderende, geïnterviewde, met de-man-in-de-straat ruziënde en natuurlijk bellende Kamerleden en ministers daar ineens de dienstauto van de koning  door de poort kwam rijden, met daarin een vriendelijk zwaaiend maar toch ietwat gepikeerd staatshoofd.

Het duurde enige minuten voordat de benodigde hoogwaardigheidsbekleders waren opgetrommeld. Premier Rutte zat met de deur op slot en Radio Twee hard aan op het torentjestoilet. Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib zat in een radiostudio. En het zoeken naar de voorzitter van de Eerste Kamer, Bruijn, werd gecompliceerd door het feit dat niemand wist hoe hij eruit zag.


Toen deze drie dan eindelijk bij de Ridderzaal waren gearriveerd om de koning te verwelkomen - waarbij Rutte de koning een ferme, elleboogstoot gaf - bleek de deur op slot te zitten en moest er een kalender aan te pas komen om de conciërge ervan te overtuigen dat het toch écht alweer de derde dinsdag van september was. "Ja, inderdaad, de tijd vliegt," verzuchtte Maxima op haar vriendelijkst, terwijl haar metgezel koning Willem-Alexander nog snel een mondkapje uit zijn jaszak toverde. Echter de conciërge wees, met het draaiboek 2020 in de hand, het gezelschap erop dat vanwege de corona het evenement was verplaatst naar de grote kerk, Dus racete het gezelschap richting de grote kerk.



Uiteindelijk kon het Staatshoofd dan plaatsnemen op de Troon - die door enkele bouwvakkers in allerijl werd verplaatst - om de troonrede voor te dragen aan de leden van de Staten Generaal en natuurlijk via de media het Nederlandse volk. 


Vanwege de corona waren er dit jaar geen genodigden. Maar er dienden zich echter alweer enkele problemen aan: er waren geen leden of media aanwezig, laat staan een troonrede. De premier verontschuldigde zich dat de rede nog in een geheime kluis lag, die pas op 22 september - volgende week dinsdag - open zou gaan.
Uiteindelijk hield de koning - bijgestaan door de koningin - dan maar een geïmproviseerde monoloog over de basis van de Staatshuishouding: Rust, Reinheid en Regelmaat. Door het kordate optreden van Kamervoorzitter Arib, die deze opvoering met haar mobieltje wist te filmen, kon het volk hier later toch nog van genieten.


Na de rede heeft Bruijn nog wel "leve de koning" geroepen, maar alleen Maxima en enkele bouwvakkers die de troon weer terug moesten plaatsen in de ridderzaal,  deden nog een beetje mee met de hoera. Hierna pakte het koninklijk gezelschap snel de tram naar huis - de dienstauto bleek weggesleept, waarschijnlijk vanwege het onbetaald parkeren .

De regering heeft - in samenspraak met het Parlement - besloten volgend jaar de troonrede en miljoenennota weer gewoon te laten uitlekken, in de hoop dat dit de oplettendheid van pers en politiek zal verhogen.









5 opmerkingen:

  1. Ja, je zou het bijna vergeten, door alle coronatoestanden.
    Maar zeker is dat het een andere Prinsjesdag wordt dan andere jaren.
    Deze komt in de boeken als bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en zo blijf ik op de hoogte van politiek, ook de nederlandse....
    -Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik hoor het vanzelf wel. Over het algemeen als ze bedoelen, we gaan er op vooruit, dan bedoelen ze zichzelf. Gaan we er op achteruit, dan bedoelen ze mij.

    Love As Always
    Di Mario

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inderdaad Prinsjesdag, zal ik niet snel vergeten, dan is de oudste jarig.
    Haha, wat een paniek, de planning loopt in het honderd.
    De 'TRON' moet nog wel in elkaar worden gezet, hopelijk klopt de gebruiksaanwijzing.
    Rutte gaat weer score, de koning moet het wel voorlezen, brrr. Hans

    BeantwoordenVerwijderen