woensdag 22 juli 2020


Farmers Defence Force (FDF) stelde een ultimatum voor minister Schouten om de voermaatregel voor 21 juli in te trekken. Schouten negeerde het ultimatum. Daarom is vandaag 22 juli uitgeroepen tot landelijke actiedag. FDF roept burgers op om uit solidariteit met de boeren een dagje thuis te gaan werken, of thuis te blijven, om mee te helpen de stikstofuitstoot te verminderen. 

Wat houdt de stikstofmaatregel in? 
De maatregel zorgt ervoor dat de productie van ammoniak door de veehouderij tijdelijk verlaagd wordt. 
De schatting is dat dit leidt tot een vermindering van 0,2 kton of  1 mol stikstofuitstoot per ha voor 2020. Dit is ongeveer hetzelfde als de opbrengst van de snelheidsmaatregel.
Deze veevoermaatregel geldt alleen voor melkvee(bedrijven). Deze maatregel geldt ook voor jongvee en kalveren op het melkveebedrijf.
Wat is het probleem?
Door de uitspraak van de Raad van State liggen er wel een aantal criteria waaraan een dergelijk voorstel moet voldoen. Zoals: de reductiecijfers moeten juridisch hard zijn en de stikstofreductie moet vaststaan op hexagoonniveau. Het voorstel van de sector wordt op deze en andere zaken getoetst door het PBL.  Echter........... Er wordt onvoldoende rekening gehouden met de diergezondheid. Koeien hebben rondom het einde van de dracht gewoon het normale portie eiwit in hun voeding nodig, Vermindering betekend schade aan koe en kalf;
Het opnameniveau van energie en nutriënten tijdens de droogstand  speelt waarschijnlijk een grote rol bij het optreden van metabole stoornissen rondom het afkalven. Deze metabole stoornissen rondom het afkalven hebben mogelijk ook effect op de melkproductie, gewichtsverloop, conditiescore en vruchtbaarheid tijdens de lactatie. Als gevolg van fysieke beperking en hormonale processen neemt de voeropnamecapaciteit aan het einde van de droogstand sterk af, terwijl tegelijkertijd de energiebehoefte sterk toeneemt. Onder invloed van dracht neemt de voeropnamecapaciteit richting het einde van de dracht sterk af. Dit is deels een gevolg van een fysieke beperking omdat het groeiende kalf meer ruimte in de buikholte van de koe inneemt, en deels een gevolg van metabole en hormonale processen. Met deze extra afname van de voeropnamecapaciteit wordt met het Koemodel geen rekening gehouden.  Kortom de kans op schade voor zowel het moederdier als het kalf is aanzienlijk te  noemen. Er is onvoldoende rekening mee gehouden met de variatie in voeropname tussen individuele dieren die hetzelfde rantsoen krijgen en in dezelfde fysiologische status (leeftijd, dagen na afkalven, dagen drachtig) verkeren. Het is niet voldoende doorberekend op diergezondheid. En dat maakt ons boos.
Het is het zoveelste  "regeltje" waaraan de boerenstand moet voldoen om het land te redden, en dat terwijl we al zoveel gedaan hebben in de laatste jaren...... Het is maatregel op maatregel, iedereen weet het en velen geven ons gelijk. Al het regeltje op regeltje zou zijn voor de hele bevolking zou het hele land ook in opstand komen, maar nee, de boeren moeten het weer doen!  Tijdens de coronacrisis lieten de mensen vaker de auto staan en werd er  niet gevlogen, De lucht was schoner, minder uitstoot van schadelijke stoffen en er werd geen boerenbedrijf om de nek om gedraaid.  Waar zit dan het probleem...... Tussen de oren van de politiek!!



Veiligheidsregio Utrecht verbiedt landbouwvoertuigen


Veiligheidsregio Utrecht heeft voor vandaag  een verbod ingesteld, om met landbouwvoertuigen te demonstreren. De geplande demonstratie op de Biltse Rading mag doorgaan. Op het terrein is plek voor maximaal 2000 demonstranten. De politie gaat handhavend optreden wanneer boeren met hun trekkers op de snelweg rijden.
FDF voorman, Mark van den Oever, roept daarom boeren op de trekkers thuis te laten en zoveel mogelijk met de auto naar De Bilt te komen. Hij verwacht dat boeren, die met de trekker op pad gaan snel worden tegengehouden door de politie. „Het is belangrijk dat we met veel boeren aanwezig zijn in de Bilt, om onze boodschap duidelijk over te brengen", stelt van den Oever. 

3 opmerkingen:

  1. die politiekers, ze zijn echt niet goed bezig, hier in Belgie ook al niet.....
    *Een @->-- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij kan dat stikstofbeleid ook wel op een redelijke manier opgelost worden.

    Love As Always
    Di mario

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed dat je er ook via je log aandacht aan geeft.
    In mijn gevoel klopt het beleid ook niet, men mag een zo belangrijke bedrijfssector zo te 'kakken' zetten.
    Heb zelf ook logjes geschreven over hoe men hier is omgegaan met de boeren. Hans

    BeantwoordenVerwijderen