Normaal gesproken op de dinsdag iets van cabaret, satire, reclame of conference, dit keer dus niet.... We hebben het over een feitje dat een paar weken geleden in het nieuws kwam over de invloed van Het RIVM op de Nederlandse politiek.
Het RIVM en de ministeries die ons land besturen, en dan spreken we niet alleen over het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar ook over het ministerie Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, zijn te veel vermengd geraakt. Dat is zowel voor de politiek als de wetenschap geen goede ontwikkeling. Heeft voorzitter Jet Bussemaker van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving tegen Nieuwsuur gezegd.
Ook hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries heeft zorgen en vindt dat het RIVM een zelfstandig bestuursorgaan moet blijven. "Je vraagt je nu toch af: hoe onafhankelijk zijn ze en hoeveel laten ze zich beïnvloeden door de mensen op het ministerie omdat die mensen graag iets willen horen?"
Los van politiek?
Het kabinet geeft het RIVM te veel autoriteit als orgaan dat los van de politiek wetenschappelijke adviezen geeft. Maar in de praktijk zitten het RIVM en het ministerie dicht tegen elkaar aan. Het doet de wetenschap namelijk geen goed als mensen zouden kunnen denken dat het RIVM argumenten gebruikt die eigenlijk uit politieke opportuniteit voortkomen. Dat is schadelijk voor de wetenschap, maar uiteindelijk ook voor de politiek want dan blijf je achter de feiten aanlopen.
Bijgaand twee filmpjes:
Hoe doet Het RIVM dat toch, dat meten? Enne..... doen ze dat wel zoals het eigenlijk zou moeten?
hier heb je een punt, ze zeggen wat moet, maar is het zo?
BeantwoordenVerwijderenhet is gelijk de ministers
*Een @->--- voor jou./
Het is een twist, tussen mega bedrijven, zoals tussen de supermarkten en boeren.
BeantwoordenVerwijderenKijk maar naar de grensstreek, pomphouders, winkels verdienen geen cent meer.
Waarom omdat men voor een paar euro over de grens gaat kopen en ondertussen meer geld an het vervoer van hun auto kwijt is.
Betaal gewoon voor een goed product, een complete maaltijd is goedkoper dan verse producten.
Dat klopt toch niet. Hans