donderdag 23 maart 2017


De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland is uitgebreid met het ambacht van Boerenkaas maken.

De inventaris vloeit voort uit het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed dat Nederland in 2012 ondertekende. Hierdoor kwam er een nieuwe tak van erfgoed bij: de tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. In totaal staan er nu 121 tradities op de inventaris.


 Alle boerenkaasmakers hebben zich verenigd om de plaatsing van hun traditie op de Inventaris Immaterieel Erfgoed van de grond te krijgen. En met succes. Zij zien hun leven en werk niet alleen als iets wat ze al lang doen, maar juist ook als iets dat ze dóór willen geven. Het gaat om het verkrijgen van de typische smaak en de bereidingswijze van boerenkaas, meedoen aan keuringen en het leren van elkaar. Met de inzet van moderne media en het aanhaken bij organisaties op gebied van voedsel- en landbouwduurzaamheid wordt een goede stap gezet in het eigentijds en levend houden van het boerenkaas maken.
 
De inventaris vloeit voort uit het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed dat Nederland in 2012 ondertekende. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland voert in opdracht van het Ministerie van OCW het verdrag in Nederland uit.
Op de lijst staan inmiddels 121 tradities, waaronder schaatsen op natuurijs, het zomercarnaval in Rotterdam en de Indische rijsttafel. Tegelijk met de boerenkaasmakers kreeg ook de uit 1729 stammende Goededoelenloterij een vermelding.

http://immaterieelerfgoed.nl/tradities/details/boerenkaas-maken/119

Geen opmerkingen:

Een reactie posten