woensdag 4 maart 2015


 

Vandaag een lekker hapje waar je geen kater van krijgt:

TOM POEZEN
 
(Okay, sommige mensen schrijven het misschien anders, maar deze week schrijven we het zo)

Heerlijke banketbakkersroom tussen laagjes bladerdeeg; een zelfgemaakte tompoes of tompouce.
Ingrediënten                                              
  • 1 pak bladerdeeg            
  • 200 gr suiker            
  • 75 gr custardpoeder            
  • 95 gr maïzena            
  • 1,2 liter melk            
  • 55 gr boter            
  • 2 eidooiers                
  • 5 ml vanille extract  (1 vanillestokje of evt. vanille suiker)             
  • 125 gr poedersuiker                
  • 15 ml melk                
  • 1 drupje vanille extract    
  •  Oven, mixer en/of garde, mes, mengkom, 2 steelpannetjes, schilmesje
Voor de makkelijke variant met een pakje voor de vulling: In plaats van eierdooiers, suiker, bloem, melk, vanillestokje en zout, koop je een zakje mix voor banketbakkersroom (van dr. Oetker, te koop bij de supermarkt) en 400 ml water.        
        

        Bereidingswijze                                    

Klaar in:30min              

Haal het bladerdeeg uit de vriezer en snij de plakjes doormidden zodat je 2 rechthoeken krijgt. Bestrooi ze met een beetje poedersuiker en laat ontdooien. Maak dan de vulling. Als je een zakje hebt gekocht dan volg je gebruiksaanwijzing op de achterkant. Ben je gegaan voor de zelf-maakvariant dan maak je de vulling als volgt. Doe de melk in een steelpannetje en zet het op een laag vuur. Snij met een schilmesje het vanillestokje door midden. Schraap het merg eruit boven het pannetje melk. Doe ook de stokjes in de melk. Laat de melk 10 a 15 minuten tegen de kook aan (dus niet echt koken) de vanillesmaak op nemen. Mix ondertussen 4 eierdooiers met de suiker, de bloem en het zout. Dit is het makkelijkst met een mixer, maar een paar sterke armen en garde werken ook. Doe de melk al kloppend met een garde in de kom met de eierdooiers. Doe het gehele mengsel in een schone steelpan en verwarm het mengsel nog ongeveer 1 minuut op een halfzacht vuur terwijl je blijft roeren. Als het goed is wordt het mengsel nu dikker (als een soort pudding). Haal van het vuur en laat afkoelen. Roer nog eens goed door. Verwarm je oven op 200 graden. Bak het bladerdeeg in 11 a 12 minuten goudbruin. Druk na 8 minuten even plat met een ovenwand. Laat afkoelen. Meng poedersuiker met een paar drupjes kleurstof en wat water. Roer tot het een glad, dik glazuur wordt. Eventueel meer poedersuiker toevoegen om het dikker te maken. Bouw de tompoucen door op 1 bladerdeegje een flinke laag roomvulling te scheppen (of spuiten met een spuitzak als je ze erg netjes wilt maken). Smeer op een ander bladerdeegje een laag glazuur met een warm mes. Doe deze boven op de roomvulling.

Serveertips
-Voor roze tompoucen kun je rode limonadesiroop met poedersuiker mengen, water is dan niet nodig. -Voor koningsdag zou je ook rood wit blauwe tompoucen kunnen maken. Of oranje Dan heb je kleurstof nodig te koop in de toko of supermarkt. Wit maak je simpelweg met poedersuiker en water.

Extra lekker met italiaanse likeur: Grappa
- I.p.v. de banketbakkersroom kun je de tom poezen ook vullen met slagroom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten