donderdag 28 juni 2012

Donderdagse Dieren




DEZE WEEK DUS: SCHAPEN

Enkele wist je datjes:

De benamingen:
Ram: mannelijk dier.
Ooi: vrouwelijk dier
Lam: een jong schaap tot de leeftijd van 1 jaar.
Hamel: gecastreerde ram.
Kween: een tweeslachtig dier (het dier heeft kenmerken van zowel ram als ooi).


Het schaap is een evenhoevig zoogdier, dat door de mens is gedomesticeerd om onder andere wol, vlees en soms ook melk te leveren. Het is een herkauwer, nauw verwant met de geit. De soort behoort tot het geslacht Ovis.Ovis Aries: Latijnse naam voor het huisschaap, Ovis Ammon: Latijnse naam voor het wilde schaap.
 Een schaap kan een leeftijd van 15 tot 20 jaar halen, maar dit komt in de praktijk zelden voor: meestal worden ze veel eerder geslacht. Op hoge leeftijd verliest een schaap zijn tanden en kieze waardoor het niet meer goed kan eten. Schapen hebben 32 tanden en kiezen; ze hebben geen hoektanden en bovenaan geen snijtanden. Boven en onder hebben ze 6 voorkiezen en 6 kiezen, en alleen in de onderkaak 8 snijtanden. Die gebruiken ze om gras en kruidachtigen af te snijden, met een beweging zoals een tondeuse. Het grazen gaat dus heel anders dan bij de koe die het gras met zijn tong los trekt. Een schaap eet daarom veel korter gras dan een koe, en een boer kan wel eerst koeien in een wei zetten en daarna schapen, maar nooit andersom.


Het schaap is een herkauwer en heeft 4 magen; pens, lebmaag, boekmaag en netmaag.
Het schaap eet voornamelijk ruwvoer; gras, hooi (gedroogd gras), graskuil (gedroogd gras maar vochtiger dan hooi) en snijmaïs. Krachtvoer wordt extra bijgegeven aan drachtige ooien en ooien met lammeren; voederbieten, grasbrok, schapenbrok en lammerkorrels.

Lichaamstemperatuur van het schaap:    
Lammeren: 38,5 - 40,5 graden 
Volwassen schapen: 38,5 - 40 graden        
Hartslag (in rust):
Lammeren: 80-120
Volwassen schaap: 70-90
Ademhaling (in rust):
Lammeren: 20-30
Volwassen Schaap: 20-30

                                                                      

LET OP!!!
Een schaap op zijn rug

                                                

Een schaap dat op zijn rug ligt en niet kan opstaan, noemt men een verwenteld schaap. Directe hulp is dan noodzakelijk. Nu is het niet zo dat we een verwenteld schaap zo kunnen omrollen en weer op de poten kunnen zetten. Omdat er een grote kans op een maagkanteling is, mag een schaap niet naar links of naar rechts omgerold worden. Een maagkanteling ook wel maagtorsie genoemd lijdt bij niet tijdige behandeling door een dierenarts onherroepelijk tot de dood. Doordat er een hoop gasvorming in maag en darmen ontstaat raakt het dier vaak eerst in coma.

Het dier moet via de kont weer op de poten geholpen worden waarbij de achterpoten het eerst de grond raken. Er moet niet teveel aan de wol worden getrokken omdat er dan allerlei bloeduitstortingen bij het schaap ontstaan. Het best kan je het dier bij “de vang” pakken. Dit zijn de plekken bij de liezen van het schaap. Omdat een schaap soms wel 60-70 kilo kan wegen is het verstandig het schaap met zijn tweeën op te tillen. Als het schaap op de kont getild is kan je het dier beter even laten zitten. Er komt dan weer zuurstof naar de spieren en de organen krijgen weer meer ruimte.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten