dinsdag 7 december 2021



Klimaatverandering stelt ons voor een enorme opgave. Het Klimaatakkoord van Parijs beoogt de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5°C. Nederland wil haar broeikasgasemissies in 2030 met zo'n 49% hebben verminderd ten opzichte van 1990. Dit vergt een aanzienlijke inspanning van burgers, bedrijven en overheden.  

Die inspanning omvat veel meer dan de verduurzaming van de energievoorziening,  het aardgasvrij maken van woningen, het aansluiten van kantoorgebouwen op bodemenergiesystemen en het nemen van energiebesparingsmaatregelen. Zo zijn ook maatregelen nodig om het optimaal (her)gebruik van grondstoffen te stimuleren. Daarnaast zijn maatregelen nodig om Nederland te beschermen tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering.

Een broeikasgasemissiereductie van zo’n 49% in 2030 is aanzienlijk. Een groot aantal maatregelen is in voorbereiding om die te halen. Zo is er een wetgevingsagenda energietransitie, ligt er een wetsvoorstel dat het gebruik van kolen door elektriciteitscentrales verbiedt. Ook biedt het kabinet  ruim baan voor de realisering van wind- en zonneparken, het terugbrengen van het aantal gasaansluitingen bij woningen, de winning van bodemenergie (WKO en geothermie), het gebruik van restwarmte, het stimuleren van elektrisch rijden en het verminderen van CO2-uitstoot. Ook de afvang en opslag van CO2 (CCS) komt weer in beeld.

Op het bedrijf van mijn man en zwagers zijn afgelopen herfst zonnepanelen gelegd. Ook hier zijn we dus goed bezig voor het klimaat!

2 opmerkingen:

  1. Dat is een beste partij zonnepanelen, daar kun je aardig wat mee opwekken.

    Love as always
    dimario

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou deze oppervlakte aan zonnepanelen is een goede bijdragen.
    Men zou meer daken moeten gebruiken om zonnepanelen op te plaatsen.
    En dan zijn er nog steeds kwade tongen die beweren dat de boeren niet innoveren. Hans

    BeantwoordenVerwijderen