woensdag 25 augustus 2021

 


Fabels en feiten over melk

Als we de mens als die zouden classificeren in het dierenrijk zouden we onder de zoogdieren vallen. Dat wil zeggen dat we bij onze geboorte door onze moeder 'gezoogd' worden, wat zoveel betekend  als dat we ons leven beginnen met melk.

Over melk en zuivelproducten hoor je van alles. Je zou veel zuivel tot je moeten nemen. Of juist weinig. En moet je magere zuivelproducten nemen. Of liever volle? Hoe zit het nou precies? Daarom wat feiten en fabels over melk voor jou op een rijtje.



Feit:

Melk/Zuivel levert van nature calcium en eiwit  

Zuivelproducten bevatten van nature calcium en eiwitten. Gelukkig maar, want deze twee voedingsstoffen dragen bij aan verschillende processen in je lichaam. Calcium is namelijk belangrijk voor het onderhoud van botten en gebit. Eiwitten helpen bij de instandhouding van spierweefsel. Volgens het voedingscentrum heb je dagelijks 3 porties zuivel nodig om, samen met de rest van wat je eet, voldoende eiwit en calcium binnen te krijgen. Ouderen hebben volgens de Schijf van Vijf zelfs 4 porties zuivel per dag nodig.

Fabel:

Een koemelkeiwitallergie of een lactose-intolerantie is hetzelfde 

Als je lactose-intolerantie hebt, kun je melksuiker (lactose) niet goed verteren. De oorzaak? Je mist een enzym (lactase) dat nodig is voor het afbreken van het melksuiker. Koemelkallergie is iets totaal anders. Bij deze allergie reageert je lichaam op het eiwit uit koemelk. In dat geval is er dus echt sprake van een allergische reactie. Bij lactose-intolerantie kun je nog wel een beetje lactose verdragen. Heb je een koemelkeiwitallergie, kun je geen zuivelproducten verdragen en geeft een klein spoortje al klachten.

Fabel:

Magere zuivelproducten zijn altijd de beste optie 

Mager hoeft niet altijd de beste keuze te zijn. Magere producten bevatten vaak minder of geen vet. Moet iemand op zijn of haar gewicht letten? Dan kan magere of halfvolle zuivel een betere keuze zijn. Als dit niet het geval is, kan volle vette zuivel ook prima. Smaak speelt natuurlijk net zo goed mee. Vraag iemand naar zijn of haar voorkeur: de een drinkt liever volle, de ander liever halfvolle melk. Het is zelfs zo dat er tegenwoordig artsen zijn die mensen die willen afvallen de tip geven om juist echte, volle melk (van de koe en niet uit een pak) te drinken en voor gerechten te gebruiken. Er zitten misschien meer vetten in, maar die geven je ook eerder een 'vol gevoel', zodat je in totaal eigenlijk minder tot je neemt.  

Fabel:

Zuivelvervangers bevatten net zoveel eiwitten als gewone zuivelproducten 

In halfvolle melk zit 3.4 gram eiwit per 100 gram. Een plantaardige variant (zoals een drank op basis van soja, haver of amandel) die ook die hoeveelheid bevat, is een goed alternatief. En..... Ook goed om te weten: Eiwitten zijn opgebouwd uit bouwstenen, zogenaamde ‘aminozuren’. Dierlijke producten bevatten alle aminozuren die het menselijk lichaam nodig heeft. Plantaardige producten bevatten niet alle nodige aminozuren. Met een plantaardige voeding kun je wel alle eiwitten binnenkrijgen, als je maar goed combineert. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten met peulvruchten. Maar ook hier geldt weer smaak en het maken van keuzes voor bepaalde producten die bij een bepaalde leefstijl horen.

(bron van dit schrijven: Voedingscentrum/Voeding in de zorg)


En dan nog dit:

• één glas melk net zoveel calcium aan je lichaam levert als 365 gram broccoli? Dat is bijna een volledige broccoli. Je haalt calcium best uit verschillende bronnen omdat het uit sommige groene groenten of noten bijvoorbeeld beter door ons lichaam geabsorbeerd wordt dan uit zuivel, maar melkproducten zijn een makkelijke manier om je calciumpeil aan te vullen en je botten en tanden in uitstekende conditie te houden. Wat doe je liever? Een glaasje melk drinken of een completen broccoli opeten?

• een geopend pak melk ongeveer 5 dagen goed blijft in de koelkast? Op kamertemperatuur wordt een geopend pak melk snel zuur. Ongeopende pakken kun je wel makkelijk op kamertemperatuur bewaren. Let op! Niet uit het melkpak drinken komt met de melk wordt de melk veel sneller ondrinkbaar door de chemische reactie die hierdoor ontstaat.

• er in Japan een bier bestaat dat gemaakt wordt van melk? Het bestaat voor 30% uit melk maar ziet eruit als een gewoon biertje. Het is op de markt onder de naam Bilk.




5 opmerkingen:

  1. en ik die kalktekort heb....
    en ik lust geen melk of het moet gemengd zijn met iets...
    -Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een hele broccoli is ook wel lekker trouwens...

    Love As always
    Dimario

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er zijn veel meningen en geleerden die denken iets in de melkt te kunnen brokkelen.
    Ons lichaam heeft een variatie aan voedingsstoffen nodig, die zitten onder andere in zuivel.
    Je kunt ze ook uit een pilletje halen, maar vraag me dan af of dat een betere oplossing is. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hartelijk dank voor het verhaal, het heeft Traantje aan het denken gezet.
      Denk dat ze gaat experimenteren.

      Verwijderen