maandag 4 mei 2020


Nederlanders mochten de vlag maandag eenmalig al sinds zonsopgang halfstok hangen. Normaal gesproken mag dat op Dodenherdenking, de dag waarop we oorlogsslachtoffers herdenken, pas vanaf 18.00 uur. Vanwege de coronacrisis heeft het kabinet dit jaar een uitzondering gemaakt.
De zon kwam om 6.03 uur op en gaat om 21.10 uur weer onder. Op alle overheidsgebouwen hangt de vlag maandag halfstok. Gemeenten, provincies en ambassades volgen deze instructie.

Vanwege de coronamaatregelen vindt de herdenking vooral thuis plaats. Om exact om 19.58 uur en 30 seconden klinkt het traditionele taptoesignaal, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept alle blazers van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.
De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gaat dit jaar door zonder publiek.  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen, in aanwezigheid van alleen minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité, een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.
De Nationale Herdenking is vanaf 19.50 uur te volgen op NPO1, NPO2 en NPO3.
  • Burgers mogen naar eigen inzicht vlaggen, maar er gelden wel een aantal richtlijnen:
    1. Het maakt niet uit hoe groot de vlag is, behalve dat de lengte zich verhoudt tot de breedte als 3:2.
    2. De vlag mag in gehesen situatie nooit de grond raken.
    3. In principe mag de onderste punt van de vlag niet aan de mast worden bevestigd;
    4. de vlag dient te wapperen. In het geval dat de vlag anders de grond raakt, mag hier een uitzondering op worden gemaakt.
    5. Alleen de Nederlandse vlag wordt halfstok gehangen, overige vlaggen niet. Het is toegestaan om meerdere vlaggen halfstok te hangen.
    6. Tot slot wordt de vlag altijd eerst vol gehesen en daarna pas halfstok gehangen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten