dinsdag 30 april 2013

30 april 2013

 

Programma Inhuldiging

(voor de mensen die nog niet van alle festiviteiten op de hoogte zijn)

Programma op hoofdlijnen (wijzigingen voorbehouden)

10.00 – 10.30 uur

Abdicatie van Hare Majesteit de Koningin in Koninklijk Paleis Amsterdam. Koningin Beatrix ondertekent de Akte van Abdicatie. Deze wordt voorgelezen door de directeur van het Kabinet der Koningin.

10.30 – 10.50 uur

Zijne Majesteit Koning Willem Alexander, Hare Majesteit Koningin Maxima en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden betreden het balkon van het Paleis. Prinses Beatrix en Koning Willem Alexander houden een korte toespraak.

13.55 uur

De Koning en het gevolg vertrekken naar De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

14.00 – 15.30 uur

Beëdiging en inhuldiging van Koning Willem Alexander tijdens de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal in De Nieuwe Kerk. Na een toespraak van de voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal, mr. G.J. de Graaf vindt de eedaflegging plaats.

16.30 – 17.30 uur

Receptie voor genodigden waaronder autoriteiten en leden van de Staten-Generaal in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

18:30 uur

Rondvaart over het IJ. Het koningspaar stapt op een boot bij het filminstituut Eye aan de noordoever. De vaartocht eindigt aan de overkant bij het Muziekgebouw aan het IJ. Onderweg zijn er optredens van artiesten en kan het publiek het paar toezwaaien.

20:30 uur

Einde boottocht met saluutschoten van vaartuigen op het IJ.



Festiviteiten in Amsterdam:


•Het Museumplein heet op 30 april Oranjeplein. Bezoekers kunnen op grote televisieschermen alle officiële momenten volgen. ‘s Avonds is het groot feest op het Oranjeplein.

•Diverse artiesten treden op langs de kade aan het IJ. Achter het Centraal Station wordt het zicht geblokkeerd om een opstopping te voorkomen.

•Buiten Amsterdam vindt een groot dancefeest plaats: Sensation Orange. Locatie onbekend.

•De meeste geplande koninginnedagfestiviteiten zoals vrijmarkten gaan in Amsterdam gewoon door. Locaties waar plechtigheden plaatsvinden zullen evenementen geschrapt worden.

•Koningsnacht Amsterdam vindt dit jaar voor het eerst plaats en begint in de avond op 30 april. Op een paar plaatsen in de hoofdstad zullen evenementen die avond langer doorgaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten