vrijdag 23 maart 2012


Griekenland
Griekenland (Grieks: Ελλάδα, Ellada,  'Hellas'), officieel de Helleense Republiek, is een land in Zuidoost-Europa, bestaande uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en een groot aantal eilanden. Deze eilanden vormen samen ongeveer 20% van het landoppervlak.

Griekenland grenst in het noorden (van west naar oost) aan Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije. Voor het overige is het vasteland van Griekenland omgeven door de Middellandse Zee (in het zuiden), de Ionische Zee (in het westen) en de Egeïsche Zee (in het oosten). De grootste eilanden zijn Kreta, Euboea, Lesbos en Rodos.

De eerste sporen van de Griekse beschaving zijn 6000 jaar oud, dus waarschijnlijk is de Griekse beschaving begonnen rond 4000 v.Chr. Tot 1000 v.Chr. werd Griekenland geregeerd door vele verschillende leiders van diverse afkomst. Het gebied groeide uit tot een mengsel van onafhankelijke stadstaten, waarvan velen kolonies in het Middellandse Zeegebied vestigden. De klassieke Griekse cultuur, die rond Athene wordt gecentreerd, bereikte zijn hoogtepunt in de vijfde eeuw voor Christus.
Uit deze tijd stammen ook de meeste verhalen van  de Griekse mythologie.
De Griekse mythologie is het geheel van Oud-Griekse mythen en sagen. Dit zijn verhalen over goden, halfgoden en het contact tussen goden en mensen. De Griekse mythologie gaf de oude Grieken verklaringen voor het ontstaan van de wereld, de hemellichamen, de mensen, de goden, het kwaad en ziekten, natuurverschijnselen en de oerelementen aarde, water, vuur en lucht. Ze vormde de basis van het geloven en denken van de oude Grieken. Enkele verhalen zijn Ikarus, de man die wilde vliegen, Het paard van Troje en de verhalen over Medusa en de door van Pandora.
Ook het Orakel van Delphi stamt uit die tijd. Het Orakel deed voorspelingen voor de toekomst. Zo gaat het verhaal dat er voorspelt werd dat Athena aan Europa ten onder zou gaan. Toen werd daat hard om gelachen, want twee dochters van oppergod Zeus die met elkaar in de clinch lagen was toen humor....
Vandaag de dag echter bittere werkelijkheid.....


Ook de basis voor de huidige Griekse klederdracht werd in die tijd gelegd. Droeg men in die tijd een toga..... (Waarmee men de togus, het lichaam, bedekte)

De lange toga voor de heren is nu een korter variant geworden, maar nog steeds wit, met een klokkend rokje.

Wat nog steeds als uniform gedragen wordt.


Vooral de schoenen vind ik persoonlijk 'dottig'.
 Maar ook de klederdracht van de de dames mag er zijn. Dit verschild overigens per eiland.


En dan tot slot, de nationale Griekse dans.......
De Sirtaki!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten