donderdag 18 augustus 2011

Week donderedagse dingen.2.


Vandaag heb ik voor mijn eigen gemak eens iets uitgezocht. Ik wordt namelijk niet goed van de huidige postzegelfrankering. Wie weet nu nog wat een brief verzenden kost? Vroeger stond er keurig op de postzegel wat de frankeringskosten waren om een brief, briefkaart of pakketje te versturen tegenwoordig alleen een  1 of 2 (of hoger).  Nu zullen jullie zegen: "Wie stuurt er nu nog een brief? We kunnen toch mailen...."  Maar wat denken jullie van al die mensen die (nog) geen computer hebben? Vele ouderen of minder draagkrachtigen  hebben hier geen geld voor, en zeg  nou zelf, er is toch  niets leuker dan met je verjaardag een kaartje krijgen. En wat te denken van rouw- en trouwpost, geboortekaartjes e.d.  Nee, die postzegel bestaat nog wel even. Alleen wat kost het heden te dagen om een brief te versturen:
 










Tarieven 2011


Sinds 1 juli 2010 werkt PostNL met waardepunten. Er zijn postzegels verkrijgbaar van 1 punt en van 2 punten. Voor verzendingen binnen Nederland kost één punt € 0,46.









































Gewicht

Postzegel / EasyStamp
Te plakken
 

Postzegelwaarde

Tarief
0 - 20 g 1 € 0,46
20 - 50 g 2 € 0,92
50 - 100 g 3 € 1,38
100 - 250 g 4 € 1,84
250 - 500 g 5 € 2,30
500 - 2 kg 6 € 2,76

 

En voor wie nog oude postzegels heeft, waarop geen waardeaanduiding staat, maar gewoon 'cents-aanduiding'; de oude postzegels blijven bruikbaar. Wel moet je daar bijplakzegel(s) van 2 of 5 cent bijplakken. Overigens..... hele oude postzegels, waar de waarde nog in gulden-cent staat aan gegeven, zijn zelfs ook nog bruikbaar! Wel even omrekenen natuurlijk!  ( €1 = Fl.2,20 dus  € 0,46 = FL. 0,99, voor de veiligheid naar boven afgeronden, anders moet de ontvanger soms voor 1 cent strafport gaan betalen!)





































Postzegel / EasyStamp
Gewicht Tarief
0 - 20 g € 0,46
20 - 50 g € 0,92
50 - 100 g € 1,38
100 - 250 g € 1,84
250 - 500 g € 2,30
500 - 2 kg € 2,76

En wat is nu eigenlijk het verschil met de prijsverhouding tot de frankeermachine? Nou.... Voor wie veel post de deur uitwerkt, zoal grote bedrijven loont dit zeker!




































Frankeermachine
Gewicht Tarief
0 - 20 g € 0,42
20 - 50 g € 0,84
50 - 100 g € 1,26
100 - 250 g € 1,67
250 - 500 g € 2,09
500 - 2 kg

O ja, ik noemde het al eerder; Strafportkosten. Als een postzending niet of onvoldoende gefrankeerd is, verzoekt TNT Post het aan frankering ontbrekende bedrag, verhoogd met servicekosten te voldoen. ( Het te betalen bedrag bestaat uit het aan frankering ontbrekende bedrag, afgerond naar boven naar een veelvoud van ? Dat is dus bij zegel 1: €0,46 en verhoogd met servicekosten á €0,46 = € 0,92, dacht ik)

Bij binnenlandse post wordt dit verzoek tot betaling aan de ontvanger
gestuurd. De afzender is weliswaar degene die de port verschuldigd is, doch om
vertraging van de post te voorkomen, wordt het verzoek aan de ontvanger
gericht. De ontvanger kan de zending weigeren en hoeft het verschuldigde bedrag
aan port en servicekosten dan niet te betalen.

Indien u de strafport niet wenst te voldoen, moet u op de zending en de aangehechte kaart geweigerd zetten. De brief kunt u dan gewoon in de straatbrievenbus werpen. TNT-Post zal dan de brief retourneren aan de afzender(ook als die niet vermeld wordt, is een speciale afdeling voor).Uw weigering wordt wel geregistreerd, dit is echter meer voor belang voor m.n. bedrijven. Als u nl. stelselmatig de portokosten niet wenst te voldoen, zullen strafportzendingen direct geretourneerd worden.Deze registratie is dus intern, incassobureau's komen niet in deze procedure voor.Conclusie: De geadresseerde hoeft zich GEEN zorgen te maken over strafport, dit is een probleem voor de afzender.(zegt men....)


Voorbeeld:


Stel, u krijg een brief thuis bezorg waarbij de afzender vergeten heeft om deze te frankeren. Gevolg is dat er een briefje aangehecht zit met het verzoek tot “nabetaling frankeerkosten”
TNT post gaat er vanuit, en dat deden de voorgangers PTT en KPN ook al, dat deze kosten automatisch door de geadresseerde worden betaald. (ahum)

Nadat mij dit laatst was overkomen en ik bij TNT post om opheldering vroeg luidde het eenvoudige antwoord: “Dit gebeurde bij de PTT en KPN al jaren zo, dus waarom zouden wij er dan vanaf wijken”.
Mijn vraag of de postbode dan niet had kunnen aan bellen om mij in de gelegenheid te stellen de brief te accepteren óf te weigeren werd met een luchtig: “Hallo zeg, die man heeft wel meer te doen”, beantwoord.

En het poststuk compleet terug sturen naar de afzender, inclusief het kaartje “nabetaling frankeerkosten” werk ook niet. Want 2 dagen later lag het poststuk weer in de brievenbus nu met de mededeling dat ik vergeten was de strafport te voldoen, dus kreeg ik 8 dagen de tijd om de 1e extra strafport van € 0,46 te voldoen plus de extra administratiekosten van € 1,50.
Saillant detail hierbij is dat dit totaal bedrag aan postzegels geplakt moest op een kaart die al reeds voorzien was van onze eigen naam en adres, maar die ik wel terug moest sturen aan het postkantoor in een plaats ruim 10 km verwijderd van mijn woonplaats.
Ja en de oplettende lezer raadt het al…….. dit kaartje moest in een enveloppe met het adres van dat postkantoor er op en gefrankeerd met een postzegel van € 0,46. !!!!! KASSA!!!! (Tip voor de speclanten onder u: TNT Maakt dit jaar zeker weer een paar euro winst!)

Een tip aan TNT post:
Ontsla niet het aantal postbodes waarvan jullie onlangs melding maakten, maar houdt er een flink aantal van in dienst. Misschien kunnen die dan speciaal de strafport brieven gaan bezorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten