woensdag 4 november 2020


En omdat we in Christelijke feest-en gedenkdagen zitten zo begin november...... Vandaag is het  'Dankdag voor Gewas en Arbeid' wordt iedere eerste woensdag van november gehouden. Git jaar is dat dus op woensdag 4 november. Op deze dag dankt de protestante kerkgemeenschap, tijdens een viering, God voor de verkregen gewassen.

Een dankdag is een gebruik uit de Middeleeuwen. Er waren toen vaste bededagen. In 1578 werd bepaald dat er tijdens oorlog en andere rampen massaal gebeden en gedankt moest worden.


Een vaste dag om te danken werd in 1653 in Overijssel vastgesteld. Besloten werd om op de eerste woensdag van november te danken voor het gewas, zeg maar het voedsel waarin iedereen dagelijks werd voorzien.

Toen de industrialisatie toenam, is de viering veranderd in dankdag voor gewas én arbeid.

******

Is er een verband tussen dankdag en Thanksgiving?

Er zijn overeenkomsten tussen dankdag en Thanksgiving (voluit: Thanksgiving Day): op beide feestdagen sta je stil bij hoeveel je hebt gekregen en toon je je dankbaarheid. Waarschijnlijk is de Nederlandse dankdag dan ook een voorloper van het Amerikaanse Thanksgiving. De Pilgrim Fathers – de eerste kolonisten van Amerika die in 1621 de eerste nederzetting stichtten – waren voornamelijk religieuze vluchtelingen uit Nederland. Zij hebben hun herinneringen aan dankdag meegenomen en in een nieuwe situatie vertaald.

Toch zijn er ook grote verschillen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada, waar de oogst eerder in het jaar eindigt, wordt het op de tweede maandaf in oktober gevierd. en zo is Thanksgiving is een feest voor de hele Amerikaanse bevolking. Het is dan ook de laatste tijd veel minder religieus geworden en wordt vooral thuis gevierd. Dan staat eten centraal: de traditionele kalkoen, die ook in zoveel Amerikaanse films en serieus terugkeert. 


En ook benieuwd naar de uitslag én of dat we eind november ergens dankbaar voor te zijn?


2 opmerkingen:

  1. Die Nederlanders ook, die drukken ook overal hun feesten door. Er is nog geen uitslag bekent toch nu.. Ik ga even kijken.

    Love As Always
    Di mario

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dankdag, daar hoorde ik nog nooit van
    maar voor jullie zal dit een fijne feestdag zijn
    .Een @->- voor jou.xxx

    BeantwoordenVerwijderen