donderdag 22 augustus 2019




Oud-Hollandse spelletjes voor alle leeftijden


Inspiratie nodig voor het verjaardagsfeestje van je kind of gewoon zin om samen iets leuks te doen? Deze oud-Hollandse spelletjes zijn even simpel als leuk. Altijd goed om er een paar achter de hand te hebben.

1. Koekhappen




Dit heb je nodig: ontbijtkoek en draad

Dit spel kan binnen of buiten. Snij plakken ontbijtkoek en rijg ze aan een draad. Hang de draad op en laat alle kinderen klaar staan onder de draad, met hun handen op hun rug. Drie, twee, één, happen maar. Als je als eerste de koek eraf eet, heb je gewonnen.

2. Ezeltje prik



Dit heb je nodig: een papieren ezeltje, een papieren staart, een punaise en een blinddoek
Je kunt zelf aan de slag gaan en een ezel tekenen met apart de staart, of je print een afbeelding van een ezel uit en knipt de staart eraf. Duw een punaise door de staart, geef dit aan de eerste deelnemer en blinddoek hem. Het kind draait een paar rondjes om zijn as en mag daarna een poging wagen de staart op de goede plek in de ezel te krijgen. De afbeelding van de ezel kun je voor de zekerheid op een kussen vastmaken. Het kind dat het dichtste bij de goede plek komt, wint.

3. Spijkerpoepen

Dit heb je nodig: lege flessen, touw en spijkers

Spijkerpoepen, alleen de naam is al fantastisch. Bind een touw met daaraan een spijker om de middel van ieder kind. Laat de kinderen zich opstellen in een rij, ieder boven een lege fles. Na het aftellen is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk de spijker in de fles laat zakken. Diegene wint.

4. Eierlopen

Dit heb je nodig: eieren en lepels

Eerste tip: speel dit spel buiten of leg bescherming op de vloer. Laat ieder kind een lepel vasthouden en leg daar een ei op. De bedoeling is dat ze met dit ei zo snel mogelijk een parcours lopen. Je kunt bijvoorbeeld iedere keer twee kinderen tegen elkaar laten strijden. De winnaars moeten weer tegen elkaar, net zo lang tot de winnaar bekend is. Je kan dit spel moeilijker maken door ze, net zoals in het filmpje, met de lepel in hun mond te laten lopen.

5. Blikgooien

Dit heb je nodig: blikken en stoffen ballen
Je moet wel even een weekje aan de blikgroenten, maar dan heb je ook een goede basis voor dit leuke spel. Stapel zes blikken in een piramide op elkaar en laat ieder kind met stoffen ballen de toren omgooien. Degene die dat het beste kan, bijvoorbeeld met de minste ballen of de toren helemaal van de tafel, wint.

6. Sjoelen

Dit heb je nodig: sjoelbak met sjoelstenen
Dit is echt old skool. Laat ieder kind de stapel met sjoelstenen in de vakjes schuiven. Het kind dat de meeste punten verzamelt, wint. Je kunt de stenen ook vervangen door koekjes of iets anders feestelijks. Zorg wel dat het door de gaten past.

7.

Stoelendans


Dit heb je nodig: een heleboel stoelen en muziek
Dit oud-Hollandse spelletje is elk kinderfeestje een succes. Zet de stoelen in een kring en zorg dat er een stoel minder staat dan dat er kinderen mee doen. De kinderen dansen en lopen om de stoelen heen, tot de muziek plotseling stopt. Dan moeten ze snel op een stoel gaan zitten. Wie geen stoel heeft is af. Jij haalt natuurlijk telkens een stoel weg. De laatste die overblijft is de winnaar.
*******
En vandaag een....... 


***
De oplossing van de Sudoko van gisteren:






Geen opmerkingen:

Een reactie posten