woensdag 17 februari 2016

 

Nederland wordt veiliger. Het aantal woninginbraken bijvoorbeeld, nam in meer dan de helft van de gemeenten af.  Maar niet overal gaat het beter. Het valt op dat inbrekers steeds vaker hun slag slaan op het platteland, in plaats van in de stad. In 29 procent van de grote steden stijgt het aantal woninginbraken. En van de dorpen is dat 41 procent. (bron misdaadmeter AD)
 
Een verklaring voor de stijging van de hoeveelheid inbraak op het platteland is, is dat mensen daar vaak de achterdeur of schuurdeur niet op slot doen. Van oudsher is dat al het geval, en de mensen denken er nog altijd zo over. Ook missen er vaak beveiligingscamera’s of zijn er verouderde sloten te vinden in het huis.

Ook hier in de Alblasserwaard is het de laatste tijd goed prijs. Drie weken geleden zijn alle boerderijen (bedrijfspanden, niet alle woonhuizen) aan de Tiendweg in Noordeloos doorzocht en vorige week was het bij ons prijs. Nou ja, niet alleen bij ons, ook bij de directe buren èn bij een boer verderop waar ze een oude peugot meegenomen hebben. 
 
Bij ons was de opbrengst vrij karig. In de wagenberging stond de auto, met tussen de voorstoelen een bakje met klein-geld. Parkeergeld en boodschappenmuntjes; hooguit een euro of vier. Nou, dat hebben ze na de auto geheel doorgzocht te hebben dus meegenomen.

Bij de buren een geldkistje uit het kantoor met wat muntgeld, nog geen € 10,00. En daar moeten ze dan een hoop voor kapot breken. De schade is groter dan het meegenomen geld.
 
Voor het dievengilde wonen we echter nogal gunstig. Tussen de N214, N216, A15 en de A27. Wie iets van waarde wil stelen is gauw een eind weg zonder gegrepen te worden, helaas.
 
 
Zoals ik al schreef, er is weinig van waarde  weggenomen, wat muntgeld, meer niet, maar het feit dat ze op het erf geweest zijn en alle kastjes in de schuren doorzocht hebben en dat ze weten welke machines en apparaten er eventueel nog 'op te halen' zijn is geen prettige wetenschap.  Zeker niet als je in de komende tijd 's nachts nog wel eens je bed uit moet omdat er een koe op kalven staat. Je weet niet wie je dan 'tegenkomt' en wat er dan gebeurt..... De schrik zit er goed in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten