donderdag 18 februari 2016

Honderden kazen gestolen van boerderijen

En vandaag de grote angst van mijn man.....Kaas diefstal. Overal bij collega-kaasboeren, kennissen zelfs wordt ingebroken in kaas ontvreemd.
Dieven hebben de laatste tijd opvallend veel belangstelling voor grote partijen boerenkaas. Zo verdwenen van de kaasboerderij van Ivonne Noordam in het Gelderse Hellouw een paar maanden geleden 200 kazen. Het bedrijf van Noordam is zelfs al twee keer bestolen.   In 2014 zijn er 30 kazen gestolen. In 2015 waren dat er 200.  De kaasboerderij van de Gelderse familie werd in de nacht van 1 oktober vorig jaar geplunderd. Het waren kenners, zegt Noordam. ,,Alles tussen belegen en brokkel namen ze mee. Alleen de beste oude kaas, dus. Ze wisten precies waar ze voor kwamen.''
De dieven kwamen dus iedere keer op dezelfde dag. Volgens Ivonne heeft het met seizoensarbeiders te maken: vanaf 1 oktober keren die weer terug naar hun land van herkomst. En de familie Noordam is lang niet het enige slachtoffer, bijvoorbeeld ook collega-kaasboer Joris Mathijssen, uit Udenhout. Hij weet hoe het voelt. Ook bij hem is kaas gestolen, krap drie weken eerder. Meer dan duizend kilo, 88 kazen, zo’n 10.600 euro aan schade. „We hebben meteen nieuw hekwerk aangeschaft”, zegt Mathijssen over de telefoon. „En een hond.”

Twee gevallen van kaasroof in drie weken dus, en daar blijft het niet bij. We komen andere incidenten op het spoor, zeker zes in het afgelopen jaar. Zoals bij kaasboerderij Noordam in het Gelderse Hellouw: 200 kazen weg, bijna 26,5 duizend euro schade. Of kaasboerderij Geingenoegen in Abcoude: 40 kazen, 5.000 euro. De Lange Hoeve in Genderen: 200 kazen, ruim 25.000 euro. En kaasboer Mitchel Sauer werd vorig jaar beroofd in Geleen: 26 kazen, 3.200 euro.
Zo kom je al snel uit op zo’n 8.500 kilo gestolen kaas, met een waarde van bijna 90.000 euro. Of dat het hele plaatje is? Dit is wat de kaasboeren via hun netwerk heeft bereikt, maar centraal bijgehouden wordt dit nergens.

Op de nuvolgende video komt Herman van den Heuvel aan het woord. Voor de goed orde: Ik heb in mijn schooljaren stage gelopen op De Lange Hoeve.
 


Het hakt er behoorlijk in bij de boerenkaas-boeren. Ivonne Noordam bijvoorbeeld heeft nu enorme rugklachten, waar fysiotherapie niet bij helpt. Bovendien de angst om 's nachts op of om het bedrijf te lopen, wat soms nodig is. Je weet nooit wie je tegenkomt. Daarom heeft de familie Noordam ook beveiliging aangelgen. Camera's en hekwerk met verklikkers.
De beveiliging raakt Ivonne in het hart. 'Zo willen we niet leven. We zijn juist een heel transparante boerderij. We houden open dagen, doen mee aan een educatieprogramma. Zodat de consument kan zien dat de koeien het bij ons goed hebben.'
'We zijn van 5 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds bezig op onze boerderij. We besteden zoveel aandacht en liefde aan onze kazen. We zijn met een kaas maanden bezig. Het is toch een stukje goud dat op je boerderij ligt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten