29 februari, een schrikkeldag.
Een normaal jaar telt volgens onze kalender 365 dagen maar het kost de aarde net 5 uur, 48 minuten en 46 seconden langer om rond de zon te draaien.
Om dat te compenseren voerde Julius Caesar op het einde van de laatste maand van het jaar, toen februari, een schrikkeldag in. Volgens Caesars plan zou elk jaar dat deelbaar is door vier een schrikkeljaar worden, maar dat resulteerde in een teveel aan schrikkeldagen waardoor de maankalender en de Romeinse kalender opnieuw niet meer overeen kwamen.
Het duurde nog tot 1582 alvorens er met de invoering van de gregoriaanse kalender een oplossing kwam.
voor wie het grijze gedeelte niet kan lezen:⇒ alle jaren die deelbaar zijn door vier zijn schrikkeljaren, met uitzondering van de eeuwjaren (jaren die deelbaar zijn door 100). Eeuwjaren die deelbaar zijn door 400 zijn echter ook schrikkeljaren. Dus 1900 en 2100 zijn geen schrikkeljaren, 2000 (dat deelbaar is door 400) was dan weer wel een schrikkeljaar.
Naast de schrikkeldag bestaat er ook de schrikkelseconde. Die wordt om de paar jaar bijgevoegd om de atoomklok te synchroniseren met het ronddraaien van de aarde.
Enkele wetenswaardigheden omtrent de schrikkeldag:
* Op 29 februari worden over de hele wereld gemiddeld zo’n vier miljoen mensen geboren.
Heel bijzonder: een Noorse vrouw slaagde er zelfs in om op drie opeenvolgende schrikkeldagen een kind te krijgen. In een Ierse familie werden dan weer drie generaties op rij op een schrikkeldag geboren.
* Schrikkeldag wordt door 61 landen, waaronder België, erkent als ‘zeldzame ziekte dag’. Op die dag vragen ze aandacht voor onderzoek naar kwalen waarvoor nog geen geneesmiddel bekend is. Op schrikkeldag vindt dit jaar in Brussel een nationale conferentie plaats, waar een nieuw uitgewerkte strategie rond het bestrijden van zeldzame ziekten zal besproken worden.
* Gezegde:
"Heeft februari negentwintig dagen,
dan mogen de meisjes de jongens vragen."
* In Schotland staat schrikkeldag ook bekend als een ongeluksdag, een beetje zoals vrijdag de 13de.
* In Griekenland geloven ze dat wie trouwt in een schrikkeljaar een ongelukkig huwelijk zal hebben.
* Tot driehonderd jaar geleden werd 29 februari niet gezien als een echte dag. Als gevolg daarvan werden er op schrikkeldag geen zaken gedaan.