donderdag 20 februari 2014

Vandaag, uit tijdgebrek om wat leukers op te sporen, een Wiki-wist-je-datje over de Olympishe winterspelen.


De Olympische Spelen zijn een internationale sportmanifestatie. Er doen duizenden atleten aan uiteenlopende sporten mee. De twee versies, de Zomerspelen en de Winterspelen, worden elk om de vier jaar gehouden. Ruim anderhalf jaar na de Zomerspelen, in het tweede kalenderjaar erna, zijn steeds de Winterspelen, vervolgens duurt het dus een kleine tweëneenhalf jaar tot de volgende Zomerspelen.

 
Het onderdeel biatlon tijdens de Olympische Winterspelen

Het onderdeel kunstrijden op de schaats was het eerste winterse onderdeel van de Olympische Spelen.     
Kunstrijden stond in 1908 voor het eerst op het olympisch programma, en wel tijdens de Olympische Zomerspelen van Londen. Het was een proefonderdeel. Dit onderdeel kon in een kunstijshal plaatsvinden en was een groot succes .Dit was ook op Zomerspelen in Antwerpen het geval en sinds 1924 staat de sport op het programma van de Olympische Winterspelen. 
                               Het paardansen, onderdeel van het kunstrijden.
 
   
Gezien het feit dat het onmogelijk is om wintersporten in de zomer te organiseren, werd op het zevende Olympisch Congres in 1921 in Lausanne besloten tot het houden van de Olympische Winterspelen. De wens van het IOC om meer (winter)sporten toe te voegen werd zo gehonoreerd. De eerste wintereditie van de Spelen werden drie jaar later in Chamonix gehouden (1924).
In eerste instantie werd besloten om de wintereditie in hetzelfde jaar als de zomereditie te organiseren, deze traditie werd tot 1992 voortgezet, sinds 1994 worden de Winterspelen tussen de Zomerspelen gehouden. Een is er dus om de twee jaar een Olympische Spelen.

 
Het onderdeel IJshockey tijdens de Olympische Winterspelen
 

 

Sporten van de olympische winterspelen

Sport DisciplinesSinds
BiatlonBiatlon1960
BobsleeënBobsleeën
Skeleton
1924
1928
CurlingCurling1998
IJshockeyIJshockey1920
RodelenRodelen1964
SchaatsenKunstschaatsen
Schaatsen
Shorttrack
1908
1924
1992
SkiënAlpineskiën
Freestyleskiën
Langlaufen
Noordse-combinatie
Schansspringen
1936
1992
1924
1924
1924
1998
SnowboardenSnowboarden
Slopestyle
1998
2014


Even nog een medeling mijnerzijds:
Vandaag krijg ik veterinaire bedrijfscontrole (beoording bedrijf op veegezondheid en het bijhouden van het papierwerk, e.d.) Mocht dit uitlopen dan heb ik misschien niet de tijd om bij iedereen de blog te bezoeken. Sorry hiervoor, maar het is dan even niet anders. Ik haal het later dan wel weer in..... Als de tijd het toelaat!










Geen opmerkingen:

Een reactie posten