donderdag 17 januari 2013




Vandaag een wist-je-datje over griep en verkoudheid, inclusief een paar tips:

De term griep wordt vaak gebruikt als synoniem voor een zware verkoudheid. Maar het verkoudheidsvirus is een ander virus dan het influenzavirus, dat de griep veroorzaakt. Van echte griep voel je je erg ziek. Je ligt een paar dagen in bed en soms voel je je langere tijd moe en/of lamlendig. Griep lijkt op een zware verkoudheid met koorts en soms koude rillingen, keelpijn en soms een droge hoest. Andere symptomen zijn slechte eetlust, snel buiten adem zijn en vermoeidheid zonder goed te kunnen slapen. Ook hoofdpijn, stijve, pijnlijke ledematen en spierpijn zijn symptomen van griep. Als je verder in goede gezondheid bent, hoef je in principe geen medicatie te nemen tegen de griep. Een paar dagen rust houden en uitzieken is vaak voldoende.

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en verspreidt zich gemakkelijk via besmette waterdruppels, die ontstaan door te hoesten en te niezen. Het is daarom belangrijk om als je de griep hebt hygiënisch te zijn. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct na gebruik weg. Bedek je mond als je moet hoesten en vermijd lichamelijk contact met mensen. Was vaker je handen.

De kans op besmetting

Besmetting is nooit helemaal te voorkomen. Maar met onderstaande maatregelen verklein je de kans op besmetting wel. Leer je kinderen om hetzelfde te doen.

  • Was regelmatig je handen met water en zee 
  • Houd je onderarm/elleboog of zakdoek voor je mond als je niest of hoest (niet je blote hand!)
  • Gebruik papieren zakdoeken of tissues 
  • Maak regelmatig schoon 
  • Ventileer woon- en slaapruimte

En dan zijn er ook nog mensen die zweren bij de griepprik...
Midas Dekkers heeft er zo zijn bedenkingen over!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten