vrijdag 27 april 2012



Italië, officieel de Italiaanse Republiek (Italiaans: Repubblica Italiana), is een land in Zuid-Europa. Ten noorden grenst Italië aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. De rest van het land wordt omringd door de Tyrreense Zee, de Middellandse Zee, de Ionische Zee en de Adriatische Zee. De eilanden Sicilië, Sardinië en Elba en een aantal kleinere eilanden behoren ook tot Italië.


Een groot deel van het vasteland van Italië is gelegen op het Apennijns Schiereiland en wordt omgeven door water. Vanwege de langgerekte vorm wordt het land ook wel "de laars" genoemd. Op een grondgebied van ruim 300.000 km² wonen 58.126.212 (2009) Italianen. De hoofdstad van het land is Rome (Roma). De onafhankelijke staten Vaticaanstad, waarvan de paus het hoofd is, en San Marino zijn twee enclaves binnen de Italiaanse grenzen. Campione d'Italia is een Italiaanse exclave in Zwitserland.

Italië was in de Oudheid het centrum van het Romeinse Rijk, dat uitgroeide tot het grootste rijk van Europa. Later stond in Italië, meer bepaald in de regio Toscane, de wieg van de Renaissance. Op 17 maart 1861 vond de Italiaanse eenwording plaats, en sinds de monarchie in 1946 door de bevolking werd weggestemd, is het bestaan van de Repubblica Italiana een feit. Het tegenwoordige Italië is een parlementaire republiek met zowel een president als een premier aan de macht.

Waarom is de Italiaanse vlag groen, wit en rood?

De historische betekenis dateert van 1794. Op dat moment vocht Bologna een strijd uit met de Pauselijke Staten. Wit en rood waren de kleuren van de stad Bologna, en het groen stond voor de kleur van de hoop. Sinds 1946 geeft de republiek Italië ook een symbolische betekenis aan de kleuren. Het wit stelt de sneeuw voor op de hoge alpentoppen van het noorden. Het rood staat voor het vuur van de vulkanen in het zuiden en het groen stelt de weidse grasvlakten van Lombardije voor.


Ook een leuk weetje is waarom de Italiaanse sporters een blauwe trui in internationale wedstrijden dragen. De eerste keer dat de Italiaanse voetballers in het blauw het veld opgingen was in 1911 in Milaan. Het blauw verwees op dat moment naar het wapenschild van het Huis Savoye, die op dat moment Italië regeerden. Het was dus een soort eerbetoon aan hun vorsten. Sindsdien bleef de nationale sportkleur ongewijzigd. Kort over Squadra Azura.

En als laatste wistje-datje:
Waarom heet de pizza Margherita pizza Margherita?

In 1889 bezochten de Italiaanse koning Umberto I en zijn vrouw koningin Margherita de stad Napels. Daar maakte Raffaele Esposito drie pizaa’s voor het koninklijk echtpaar: eentje met kaas en basilicum, eentje met tomaten en basilicum en eentje alle drie deze ingrediënten. Koningin Margherita was weg van de smaak van de derde pizza en later noemde Raffaele deze pizza naar de koningin van Italië.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten