woensdag 4 april 2012

Eieren verven



Pasen is geen Pasen zonder versierde eieren. En dan het liefst beschilderde eieren.


Tips en tricks
Je kunt de eieren verven met eierverf, maar je kun het ook origineler aanpakken. Het is in ieder geval belangrijk dat je de eieren voor het schilderen eerst kookt. Lees hier hoe je ook alweer het perfecte ei kookt. Neem hievoor een oude pan, want de kleurstoffen kunnen in de pan blijven zitten.


Verven met natuurlijke kleurstoffen
Om de eieren alvast een basiskleur te geven, kun je ze ook koken in natuurlijke kleurstoffen. Een paar voorbeelden van natuurlijke kleurstoffen zijn:
- bieten (licht rood)
- schillen van een limoen of sinaasappel, wortel of selderijzaad (licht oranje)
- kurkuma, koenjit of saffraan (geel)
- spinazieblaadjes (licht groen)
- bosbessen (blauw)
- sterke koffie, koffiedrab of uienschillen (beige/bruin)


Je legt de eieren op de bodem van de pan en doet er water bij zodat ze onder water komen te liggen. Voeg een theelepel azijn toe, waardoor de kleur sterker wordt. Daarna voeg je de natuurlijke kleurstof toe. Laat de eieren een kwartier koken. Als de eieren dan nog niet genoeg gekleurd zijn kun je de eieren een nacht in de koelkast laten staan, bedekt met het kleurmiddel.

Versieren

Na het koken van de eieren kun je ze gaan versieren. Je kunt bijvoorbeeld versiersels erop plakken, zoals gedroogde bloemetjes, glittertjes, lintjes,stickers en papier. Naast het versieren met verf, kun je de eieren ook mooi maken met krijtjes of stiften.

Motieven maken

In de winkels zijn speciale eiersjablonen te koop, maar er zijn ook trucjes om zelf een motief op het ei te maken.
* Om een mooi, wit lijnenpatroon te maken, plak je kleine plantjes op het ei en laat je het ei koken.
* Je kunt de schil van het ei ook met kaarsvet bedruppelen voordat je het in een verfbadje legt. Als het ei is opgedroogd haal je het kaarsvet er weer af en je heb je eigen motiefje. Je kunt dit eventueel een paar keer herhalen met verschillende kleuren, maar begin dan wel altijd met de lichtste kleur!

Bekende eierhoofdjes

Je kunt op de eieren ook gezichten schilderen van bekende eivormige figuren. Bekende eierhoofdjes zijn Bert en Ernie, De snorkels en Suske en Wiske.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten