maandag 30 april 2012



Koninginnedag




Oranjelint wapperend aan een driekleurvlag.
Het is Koninginnedag.
Feestvieren, vrijmarkt, kinderspelen.
Oranje tompoezen om te delen.
Hooggeëerd en blij publiek.
Optocht met muziek.
Op kindergezichten een vrolijke lach.
Uitbundigheid, het is Koninginnedag






zaterdag 28 april 2012


Mario Lanza - O Sole Mio

Imca Marina - Bella Italia

Rocco Granata - Marina

 Raffaella Carra - A far l'amore comincia tu

Conny Froboess - Zwei kleine Italiener

Umberto Tozzi e Raf  - Gente di mare

vrijdag 27 april 2012



Italië, officieel de Italiaanse Republiek (Italiaans: Repubblica Italiana), is een land in Zuid-Europa. Ten noorden grenst Italië aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. De rest van het land wordt omringd door de Tyrreense Zee, de Middellandse Zee, de Ionische Zee en de Adriatische Zee. De eilanden Sicilië, Sardinië en Elba en een aantal kleinere eilanden behoren ook tot Italië.


Een groot deel van het vasteland van Italië is gelegen op het Apennijns Schiereiland en wordt omgeven door water. Vanwege de langgerekte vorm wordt het land ook wel "de laars" genoemd. Op een grondgebied van ruim 300.000 km² wonen 58.126.212 (2009) Italianen. De hoofdstad van het land is Rome (Roma). De onafhankelijke staten Vaticaanstad, waarvan de paus het hoofd is, en San Marino zijn twee enclaves binnen de Italiaanse grenzen. Campione d'Italia is een Italiaanse exclave in Zwitserland.

Italië was in de Oudheid het centrum van het Romeinse Rijk, dat uitgroeide tot het grootste rijk van Europa. Later stond in Italië, meer bepaald in de regio Toscane, de wieg van de Renaissance. Op 17 maart 1861 vond de Italiaanse eenwording plaats, en sinds de monarchie in 1946 door de bevolking werd weggestemd, is het bestaan van de Repubblica Italiana een feit. Het tegenwoordige Italië is een parlementaire republiek met zowel een president als een premier aan de macht.

Waarom is de Italiaanse vlag groen, wit en rood?

De historische betekenis dateert van 1794. Op dat moment vocht Bologna een strijd uit met de Pauselijke Staten. Wit en rood waren de kleuren van de stad Bologna, en het groen stond voor de kleur van de hoop. Sinds 1946 geeft de republiek Italië ook een symbolische betekenis aan de kleuren. Het wit stelt de sneeuw voor op de hoge alpentoppen van het noorden. Het rood staat voor het vuur van de vulkanen in het zuiden en het groen stelt de weidse grasvlakten van Lombardije voor.


Ook een leuk weetje is waarom de Italiaanse sporters een blauwe trui in internationale wedstrijden dragen. De eerste keer dat de Italiaanse voetballers in het blauw het veld opgingen was in 1911 in Milaan. Het blauw verwees op dat moment naar het wapenschild van het Huis Savoye, die op dat moment Italië regeerden. Het was dus een soort eerbetoon aan hun vorsten. Sindsdien bleef de nationale sportkleur ongewijzigd. Kort over Squadra Azura.

En als laatste wistje-datje:
Waarom heet de pizza Margherita pizza Margherita?

In 1889 bezochten de Italiaanse koning Umberto I en zijn vrouw koningin Margherita de stad Napels. Daar maakte Raffaele Esposito drie pizaa’s voor het koninklijk echtpaar: eentje met kaas en basilicum, eentje met tomaten en basilicum en eentje alle drie deze ingrediënten. Koningin Margherita was weg van de smaak van de derde pizza en later noemde Raffaele deze pizza naar de koningin van Italië.











donderdag 26 april 2012

 Met regelmaat gaat mijn man, die kaasmaker van beroep is, naar Italië, om ingrediënten te kopen, die in zijn kruidenkazen verwerkt worden.  De specialiteit van mijn man is truffelkaas. Voor deze kaas worden over het algemeen zwarte truffels gebruikt. Wat zijn truffels.....
De truffel – tartufo – is een peperdure Italiaanse delicatesse. Een witte truffel van iets meer dan een kilo bracht vorig jaar 200.000 dollar op. De meeste truffels ter wereld worden hier, in Italië, gevonden, met name in Noord-Italië in Piemonte en in Zuid-Italië in Umbrië en Le Marche. Ook in Frankrijk wordt redelijk veel gevonden. Soms wordt zelfs gedacht dat de truffel uitsluitend Frans is, dit komt waarschijnlijk omdat ze hier de truffel als eerste ontdekten als delicatesse. Een klein deel wordt verder gevonden in minder bekende streken zoals België, Noord-Spanje en voormalig Joegoslavië. Maar welke truffel is nou het meeste de moeite waard?

Er zijn verschillende soorten truffels, maar het grootste verschil bestaat tussen de witte en de zwarte. De witte truffel is de koningin onder de truffels, met kiloprijzen van wel 3000 Euro. We hebben het dan voornamelijk over de Albatruffel uit Piemonte. Zij is het zeldzaamste en heeft het meest geconcentreerde en verfijnde aroma. De zwarte truffel heeft een langer seizoen, deze is eigenlijk vrijwel het hele jaar te vinden. De wintertruffel heeft hiervan de beste kwaliteit, wat wil zeggen het beste aroma. En zo zou je truffels ook eigenlijk altijd moeten beoordelen: met je neus. Dan haal je meteen alle neppers zoals de Chinese truffel er tussen uit. Maar dan moet je natuurlijk wel een beetje een kenner zijn, dus op naar Italië en proeven!
Truffels groeien op de wortels van zo’n vijftig boomsoorten, met name eikenbomen, hazelnootbomen, moerbeibomen en berkenbomen.

Zwarte Truffels
(Tartuffi Neri)


Witte Truffel
(Tartuffi Bianci Selationati)


Omdat truffels onder de grond groeien worden ze opgespoord met speciaal getrainde honden. Ook varkens, zwijnen, vossen en andere dieren ruiken de truffels. Vroeger gebruikten truffelzoekers varkens (de beroemde ‘truffelvarkentjes’). Probleem was dat de varkens de truffels meestal zelf opaten.
Truffelwet
Sinds 1985 bestaat er in Italie een speciale truffelwet die onder meer vaststelt dat het iedereen vrijstaat truffels te zoeken, het verboden is varkens te gebruiken omdat deze teveel schade aanrichten aan de omgeving en dat er maar 9 truffelsoorten verkocht mogen worden. Andere soorten zijn namelijk licht giftig.


woensdag 25 april 2012





Eén van de bekendste Italiaanse recepten voor spaghetti is spaghetti Bolognese. Deze heerlijke klassieker valt bij de meeste mensen in de smaak en bovendien is het een goddelijk gerecht.

Ingrediënten spaghetti Bolognese

4 personen:



•Één grote ui
•1 teentje knoflook
•500 gram gehakt (gemengt- ,kip- of rundergehakt)
•1 pak gezeefde tomaten
•2 blikjes tomatenpuree
•4 tomaten
•1 zakje Spaghetti kruiden
•1 middelgrote winterpeen
•3 paprika’s (verschillende kleuren is leuk voor de kinderen)
•Kaas (naar keuze: Parmezaanse of jong belegen kaas)
•125 gram spekjes
•Boter
•Olijfolie
•Zout
•Peper
•Spaghetti (100gram per persoon)
(inplaats van de gezeefde tomaten en de blikjes tomatenpuree kun je ook een pot kant en klaar saus nemen)


Bereidingswijze Spaghetti Bolognese

•Snijd de paprika’s, wortels, ui, tomaten in kleine stukjes.
•Zet ondertussen een pan met water op (1 liter water per 100gram spaghetti) en laat het water koken
•Als het water kookt voeg je de spaghetti toe en kook je deze volgens de bereidingswijze. Voeg hierin wel een beetje zout (of een bouillonblokje) en olijfolie toe. Door de olijfolie plakt de pasta minder aan elkaar en krijgt de spaghetti een authentieke smaak.
•Verhit boter in een koekenpan en bak hierin het gehakt bruin en rul.
•Voeg aan het gehakt de uitjes, spekjes en groente toe. Het is handig om dit ondertussen in een andere pan te bakken en als het gehakt gaar is toe te voegen.
•Voeg daarna de spaghetti kruiden, de gezeefde tomaten en tomatenpuree (of de pot saus) toe.
•Laat het geheel een paar minuten doorkoken
•Als de spaghetti en het gehakt klaar zijn schep je eerst de spaghetti in een diep bord en daarna schep je de saus eroverheen.
•Om het gerecht af te maken strooi je er heerlijke parmezaanse kaas (of een andere kaas) overheen!



dinsdag 24 april 2012



Ton van Duinhoven & Dimitri Frenkel Frank 
Het Grote Ongenoegen van De Italiaanse Gastarbeider - 1975

maandag 23 april 2012


Deze week:

Bella Italia!!



Een Amerikaan stapt in Rome in een taxi. Als ze langs het Colosseum rijden, roept de Amerikaan: "In Amerika bouwen we zoiets binnen een maand!" Even later komen ze langs de San Giovanni Basiliek en de Amerikaan schreeuwt: "Zo'n kerk bouwen wij in een week!" Wanneer ze bij de Sint Pieterskerk komen, vraagt de Amerikaan: "En wat is dat dan?" "Geen idee", antwoordt de geërgerde Italiaanse chauffeur, "gisteren stond-ie er nog niet".


Er staat een gigantische file op de snelweg. Een autobestuurder begint aardig nerveus te worden, draait op een gegeven ogenblik vol ongeduld zijn raampje open en schreeuwt naar iemand die aan komt lopen:
"Wat is er aan de hand?"
"Een groep terroristen heeft Berlusconi gegijzeld en nu vragen ze 10 miljoen dollar losgeld. Ze zeggen dat ze hem anders met benzine overgieten en in de fik steken. We zijn nu bij alle automobilisten aan het collecteren om het benodigde bij elkaar te krijgen."
"Hoeveel hebben jullie tot nu toe bij elkaar gekregen?"
"500 liter..."
Een Nederlander rijdt midden in de nacht door Italië over een donkere weg. Opeens staat er een ongure Italiaan op de weg met een machinegeweer in zijn hand en dwingt hem tot stoppen. “Uitstappen,” snauwt de Italiaan. “Doe ik niet,” zegt de Nederlander. De Italiaan schiet in de lucht: rakketakketakketak. De Nederlander stapt uit. “Laat je broek zakken,” zegt de Italiaan. “Doe ik niet,” zegt de Nederlander. Rakketakketakketak. En de Nederlander laat zijn broek zakken. “En nu: masturberen,” zegt de Italiaan. “Doe ik niet,” zegt de Nederlander. Rakketakketakketak. En de Nederlander begint te masturberen, tweemaal, driemaal. Ja, vijfmaal, zesmaal, zevenmaal… “Ik kan niet meer,” roept de Nederlander uit, “ik kan echt niet meer…!” “Heb je genoeg gehad voor de komende 24 uur?”, vraagt de Italiaan. “Voor de komende 24 uur?”, zegt de Nederlander, “voor de komende 24 weken!! “Daarop roept de Italiaan: “Maria, kom uit de bosjes. Dit is de man die je een lift geeft van Rome naar Napels!”

Een Italiaanse macho gaat biechten bij een priester. “Zegen mij vader, want ik heb gezondigd tegen het zesde gebod.”
Priester: “Ben jij niet Joe Pagano?”
- “Ja vader, dat ben ik.”
“En wie was het meisje?”
- “Dat kan ik niet zeggen eerwaarde, ik wil haar eer niet schaden.”
“Maar Joe toch, vroeg of laat kom ik haar naam toch te weten, dus zeg het mij maar. Was het Tina Minetti?”
- “Ik kan het niet zeggen.”
“Was het Teresa Mazzarelli?”
- “Ik zal het nooit zeggen.”
“Was het Camelli Salami?”
- “Sorry vader, ik kan haar naam niet geven.”
“Was het Cathy Piriano?”
- Mijn lippen zijn verzegeld.”
“Was het dan Rosa Di Angelo?”
- “Alstublieft vader, ik kan het niet zeggen.”
Gefrustreerd zegt de priester: “Joe Pagano, uw lippen blijven gesloten, ik waardeer dat, maar je hebt gezondigd. Ik moet je straffen! Je mag gedurende vier maanden de mis niet meer bijwonen. Ga nu maar en zondig nooit meer.” Joe komt buiten en zijn vriend Franco, vraagt hem wat hij heeft gekregen. Joe: “Vier maanden vakantie en vijf goede adressen!”






zaterdag 21 april 2012

Wat zien ik  - Vader Abraham en z'n goede Zonen

Johnny Nash - I Can See Clearly Now

André van Duin- Ik Zoek Me Lens

Sandy Coast - The Eyes of Jenny

Phil Collins - Take a look through my eyes

vrijdag 20 april 2012

Wat zien ik (RM) - Vader Abraham en z'n goede Zonen

André van Duin- Ik Zoek Me Lens (Lied)

Johnny Nash - I Can See Clearly Now

Sandy Coast - The Eyes of Jenny (1981)

Elton John - Blue Eyes (studio version)

Phil Collins - Take a look through my eyes

Optische Illusies


Gezichtsbedrog of een optische illusie is iets wat het oog waarneemt, dat door de hersenen anders wordt geïnterpreteerd.
Een optische illusie wordt niet alleen veroorzaakt doordat hersenen verkeerd interpreteren wat het oog ziet, maar ook doordat het oog alleen registreert wat belangrijk is.
Het oog neemt van bepaalde dingen aan dat je dat al weet en geeft dat dus niet door; dat moet zelf ingevuld worden door de hersenen.


Draaiende Cirkels




Toch staan alle cirkels stil !


Visuele Illusies - Lijnenchaos






De lijnen in het bovenstaande plaatje lijken schots en scheef te lopen. Elke lijn is echter volstrekt horizontaal! Probeer er maar eens een lineaal langs te leggen. 



Welke lijn is het langst? Ab of BC? Wat een vraag..... Bij een optische illusie hebben de lijnen dus dezlefde
aflmeting......

Optische Illusie: Zoek.... en ge zult vinden... 


Op dit plaatje zitten 11 gezichten, zie jij ze allemaal?

En hoeveel paarden zie jij?? Ik zag er zo gauw even vijf.

En dan nog een filmpje vol optische illusies...

(Voordat we helemaal draaierig worden)














donderdag 19 april 2012

Een staaroperatie

Wat is staar?
Staar (cataract) is het troebel worden van de lens in het oog. Dit gebeurt meestal geleidelijk aan bij het ouder worden. Hierdoor wordt het gezichtsvermogen minder of krijgt u last van tegenlicht. De enige manier om de staar te verwijderen, is door middel van een operatie. Daarbij wordt de oude lens vervangen door een kunstlens.
Onderscheiden worden: , grijze (of witte) staar (ookwel genoemd: cataract of ooglens-troebeling of ouderdomsstaar)  en groene staar (ookwel glaucoom).

Lensmeting en voorbereiding

Wanneer de patient in overleg met de oogarts besloten heeft  tot een staaroperatie, wordt een lensmeting (biometrie) worden gedaan. De patient krijgt alle uitleg en veelal een folder met informatie over de operatie. Men krijgt een recept mee voor de oogdruppels die u moet gebruiken voor en na de operatie. Daarnaast krijgt men  zonodig druppelinstructies.

De operatie
De operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit houdt in dat men vanaf het moment dat de patient zich meldt bij de balie van de polikliniek Oogheelkunde totdat de patient weer klaar is om naar huis te gaan ongeveer drie uur in het ziekenhuis is.
Afhankelijk van wat u met de oogarts hebt besproken, wordt uw oog worden verdoofd met druppels of met een prik bij het oog. Dit wordt gedaan door de anesthesioloog.



Daarna wordt in de operatiekamer de patient in een operatiestoel gezet en wordt de stoel in een horizontale positie gebracht. De patient ligt onder steriele doeken, maar kan gewoon praten met de ooogarts.

Via een klein sneetje in het oog kan de oude lens eruit worden gehaald en wordt er een kunstlensje teruggeplaatst. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Na de operatie wordt het oog afgedekt en krijgt u een plastic kapje op het oog.

De dag na de operatie moet men gaan druppelen volgens het schema dat  is uitgelegd. Dan wordt de patient opgebeld door het ziekenhuis om te informeren over het welzijn van de patient of men moet terugkomen op de poli. (dit verschilt per ziekenhuis)
Het druppellen en 's nachts afdekken gebeurt volgen en schema dat men vanuit het ziekenhuis heeft meegekregen.

<^><^><^><^><^><^>

Waarom dit verhaaltje over staaroperatie?  Wel, 42 jaar geleden werd mijn grootmoeder aan staar geholpen. Ze was blind van de staar, en werd geholpen in het Oogziekenhuis in Rotterdam. Dat was voor onze familie heel wat. Oma ging naar de grote stad en moest daar toen 14 dagen blijven!!! Nu duurt zo'n operatie gemiddeld een half uurtje, incusief verdoven, en kan dit poliklinisch. Kortom effe hup en klaar is Kees! Genezen doe je thuis maar....
Dit gebeuren noemt men: Vooruitgang in de oogheelkunde....














woensdag 18 april 2012


Goed zien is voor veel mensen heel normaal. Dankzij onze ogen kunnen wij van alles waarnemen en doen. Van autorijden en televisie kijken tot het lezen van de krant. Maar wat zijn de verschillende onderdelen van een oog, die ervoor zorgen dat wij kunnen zien? Waaruit bestaat een oog?

De anatomie van het oog.




Hoornvlies (Cornea)
Dit is het doorzichtige deel van de buitenkant van het oog. Het is als het ware het raam waardoor het licht in het oog komt.

Regenboogvlies (Iris)
De fraai gekleurde iris zorgt er voor dat er niet te veel licht het oog binnen komt. De iris bepaalt ook de kleur van het oog. Blauwe of bruine ogen zijn dus blauwe of bruine irissen.

Pupil
Het ronde donkere gat in het midden van de iris. De pupilopening bepaalt de hoeveelheid licht die ons oog binnenkomt, net als het diafragma van een camera.

Lens
De ooglens is normaal gesproken helder en zorgt ervoor dat de beelden scherp op het netvlies worden geprojecteerd.

Lenskapsel
De ooglens bevindt zich in het lenskapsel.
Accommodatiespier (Ciliare spier)
Deze spier zorgt voor verandering van de vorm van de lens: van plat voor het in de verte zien tot bol voor het dichtbij zien. Deze lensverandering wordt accommodatie genoemd.

Lensbandjes (Zonula vezels)
De lensbandjes verbinden de lens met de accommodatiespier en zorgen ervoor dat de lens op zijn plaats blijft zitten.

Glasachtig lichaam
Een heldere geleiachtige massa die het middelste deel van het oog opvult.

Harde oogrok (Sclera)
De witte harde oogrok geeft het oog vorm en stevigheid.

Netvlies (Retina)
De retina is het lichtgevoelige weefsel dat de achterzijde van het oog aan de binnenkant bekleedt. Het netvlies vangt het licht op en zet het licht om in signalen die via de oogzenuw naar de hersenen worden gestuurd.

Gele vlek (Macula lutea)
De gele vlek is het gebied van het netvlies waar het meeste licht op valt, het brandpunt als het ware. Door het zeer grote aantal kleurgevoelige cellen (kegeltjes) in de gele vlek kunnen wij details duidelijk waarnemen.

Oogzenuw
De oogzenuw geeft signalen vanuit het netvlies door aan de hersenen.