woensdag 23 februari 2022

 

......met een behoorlijk lappie tektst....., want wat is nu eigenlijk een verstandelijke beperking? Ik heb het voor jullie opgezocht:


Wat is een verstandelijke beperking?

Verstandelijke beperking is een naam voor een ontwikkelingsstoornis waarbij de verstandelijke vermogens zich niet met de normale snelheid ontwikkelen en meestal een gemiddeld niveau niet zullen bereiken. De persoon heeft door het cognitief tekort moeite om volledig te functioneren, in vergelijking met leeftijdgenoten. In de volksmond worden ook wel de 'ouderwetse' termen verstandelijke handicap of geestelijk gehandicapt gebruikt.

Vormen van verstandelijke beperking:

Verstandelijke beperkingen komen voor in verschillende gradaties. In de DSM (algemeen erkent diagnostisch handboek) worden verstandelijke beperkingen op vier niveaus van elkaar onderscheiden, te weten licht, matig, ernstig en diep:

  • Licht verstandelijk gehandicapt: 75% van de mensen met een verstandelijke handicap behoort tot deze groep. Het gaat om mensen met een intelligentiequotiënt (IQ) van 50 tot 70. 
  • Matig verstandelijk gehandicapt komt voor bij 18% van de verstandelijk gehandicapte personen, waarbij het gaat om mensen met een IQ van 35 tot 50.
  • Ernstig verstandelijk gehandicapt houdt in dat er, behalve een IQ van 20 tot 35, ook een minimaal communicatief gedrag, een zwakke motorische ontwikkeling en behoefte aan constante supervisie is. Zo'n 7% van de gevallen valt in deze subcategorie.
  • Diep verstandelijk gehandicapt komt slechts voor in 1% van de gevallen en duidt op een IQ van minder dan 20. Mensen die hieraan lijden, hebben behoefte aan een structurerende omgeving, zintuiglijke stimulering en voortdurend toezicht. Slechts in uitzonderlijke gevallen is er (minimale) spraak.

Wie bepaalt of je een verstandelijke beperking hebt?

Verstandelijke beperkingen (intelligentiebeperkingen) worden gemeten met een valide en betrouwbare intelligentietest in een individueel onderzoek. Voor een verstandelijke beperking is de grens een IQ van ongeveer 70 à 75, afhankelijk van de testeigenschappen. Maar een IQ is niet het enige criterium. Er dienen ook beperkingen in conceptuele, praktische en/of sociale vaardigheden aanwezig te zijn. Voorbeelden van conceptuele vaardigheden zijn: taal en lezen en schrijven, voorbeelden van sociale vaardigheden zijn: verantwoordelijkheid en het volgen van regels en voorbeelden van praktische vaardigheden zijn: eten, aankleden en geldbeheer. 

Psychologisch onderzoek kan bepalen of en in welke mate iemand een verstandelijke beperking heeft. Een verstandelijke beperking kan ook door een kinderarts worden vastgesteld, door het doen van chromosoom - of DNA onderzoek.




3 opmerkingen:

  1. in mijn familie is er iemand, en ik ben een beetje bang als ik dit lees....
    .Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb er jaren mee gewerkt. Een opleiding in gedaan, uiteindelijk is het toch wat anders geworden.

    Love as always
    Dimario

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lastig onderwerp,iemand met een verstandelijke beperking is ook een waardevol mens in onze maatschappij.
    Denk wel eens als de maatschappij wat minder gejaagd zou zijn en er meer tijd was voor elkaar zou het beter gaan.
    Daarom alle waardering voor je inzet, naast je drukke werk en zorg. Hans

    @ Weer heel lief van je het verhaal, eindelijk is het zover, ze zijn getrouwd.

    BeantwoordenVerwijderen