maandag 30 maart 2020


De zomertijd is gisteren in gegaan...... 
en het is op de IC-afdelingen!
Vanwege de Corona-crisis.

Intensive Care in Opgeschaalde Situatie:
Het is een doemscenario waar het liefst niemand over wil nadenken: wat als het aantal Corona-patiënten zo hard stijgt dat de Nederlandse ziekenhuizen het niet meer aan kunnen? Wie krijgt dan een intensive care-bed, en welke patiënt komt in aanmerking voor beademing?

Maar...... Waarom noemen we dit "code rood?" Waar staat de kleur rood voor:

Rood
De biologische effecten van rood zijn stimulerend en activerend. De kleur verhoogt de hartslag en ademhaling en wekt eetlust op. Rood is een warme kleur die aandacht trekt en geassocieerd wordt met het lichaam. De kleur van bloed is de kleur van leven, vitaliteit, energie, kracht en passie. Positieve associaties met rood zijn er ook volop op het gebied van liefde, passie en romantiek. Denk maar aan verleiding, sensualiteit, hartstocht en opwinding. Negatieve associaties met rood zijn opdringen, agressie, macht, pijn en gevaar.
Rood heeft letterlijk stopkracht, denk maar eens aan verkeersborden. Met het dragen van rode kleding geef je aan dat je lef hebt en dat je bereid bent je eigen spoor te trekken. In een overwegend rode kamer wordt je iets actiever. En.... Het betekend opletten! Attentie geven aan! Daarom spreken we bij een dreigend gevaar of een belangrijk gevaarlijk attentiepunt van Code Rood.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten