vrijdag 2 oktober 2015




Aan de vooravond van de Fokveedag  wordt vandaag, vrijdag, in Hoornaar de
kaaskeuring gehouden. Keurmeesters beoordeelden daar het oerhollandse product.


Op de kaaskeuring, die sinds 1935 vooraf gaat aan de fokveedag, werd weer flink gekeurd en geproefd. Met uiterste inspanning werd er gelet op de geur, de smaak en de doorsnede van de kaas. Er valen maximaal 100 punten per kaas te verdienen.

Voor de bezoekers is de kaasexpositie meer dan kijken, zij kunnen namelijk ook kaasproeven. De boerenkazen komen uit de wijde regio, de geitenkazen komen uit het gehele land.
De Kaascommissie van Fokveedag Boerenlandfeest houdt dus vandaag, vrijdag 2 oktober, tussen 10.00 uur en 12.00 uur de kaaskeuring in ‘t Bruisend Hart aan het Dirk IV-plein in Hoornaar.  Ook de leerlingen van de scholen van Hoornaar keuren dit jaar mee.Toeschouwers zijn welkom bij het werk van de proevende en ruikende juryleden. De kazen worden de volgende dag in de zogeheten kaastent geëxposeerd
 
De kazen worden gekeurd in de volgende categorieën:
Boerenkaas:
  • Jong Belegen
  • Baby Gouda
  • Kruidenkaas
Dit jaar ook weer oude kaas en bijzondere soorten kaas
Geitenkaas:
  • Harde kazen; jonger dan 2 maanden, ouder dan 2 maanden
  • Zachte kazen
Ook de bezoekers van het boerenlandfeest kunnen in vier groepen hun mening over de smaak van de kazen geven. Degene die het best de mening van de jury benadert, gaat over naar de finalegroep.
Ook de schoollieren  van de lagere scholen  uit Hoornaar hebben een keuze gemaakt welke kaas het lekkerste is.


Op zaterdag 3 oktober kunt u in de kaastent de boeren- en geitenkazen bekijken. Zoals gewoonlijk kunt u ook verschillende producten boerenzuivel en geitenzuivel proeven en kopen.


De prijswinnaars worden aan heteind van de dag gehuldigd in de keuringsring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten