donderdag 1 oktober 2015


 
Vandaag gaan we eens kijken hoe boerenkaas gemaakt wordt. En niet zomaar een kaas, maar:

De grootste boerenkaas te wereld

Voor de grootste boerenkaas ooit die woensdag 18 mei 2011 in Molenaarsgraaf is gemaakt, door meerdere kaasmakers uit de streek, was ongeveer 5100 liter melk nodig.
De kaas heeft een doorsnede van 1,60 meter en naar verwachting over een jaar, een gewicht van meer dan 500 kilo. Het zuivelproduct werd gemaakt ter viering van de honderdste Fokveedag in Hoornaar. Omdat de kaas meer dan een jaar moest rijpen, voordat deze op de 100-ste Fokveedag verkocht kon worden, moest de kaas ruim voor die tijd gemaakt worden. De kaas werd op de 99ste Fokveedag ten toon gesteld, waar de mensen konden dan raden hoeveel het gevaarte woog. (toen 875 kg) De winnaar kreeg een ballonreis aangeboden.
Op de 100ste Fokveedag werd de kaas in stukken gesneden en verkocht voor het goede doel. De zorgboerderij van Syndion. De opbrengst was  €4200,00 en werd besteed aan drainage van de moestuin van de zorgboerderij.
********
 
het maken van de grootste boeren kaas ter wereld!
De kaasbak
 
De wrongel bewerken
 


het kaas vat
de wrongel gaat in het  kaasvat, dat  bekleed is met kaasdoek




de lucht wordt uit de wrogel gespoeld




de deksel kan op het kaas vat




het persen gaat op alternatieve wijze; de kaaspers is te klein


 
het leggen van het rijkskeurmerk na de eerste persing








HET PEKELEN
de kaas wordt uit het vat gehaald


dit gaat niet vanzelf.....


en ja hoor........
daar is de grootste kaas van de wereld


die til je niet zomaar op, daar is de heftruck voor nodig


het pekelbad


oei, ik knoei!


het losmaken van het kaasdoek, dat na 2 weken persen behoorlijk vast zit
.
 UIT DE PEKEL
de kaas is uit de pekel gehaald




oei, een scheurtje, dat moet behandeld worden...


daar is een vakman voor nodig


versteving er om en rijpen en afwerken.......


dat woog de kaas a het pekelen!


de kaasmakers.....


De kaasmakers  van de grootste boerenkaas te wereld: Gerard Korevaar, Wim van den Voet, Henri Bikker, Cees Slob, Janita Aanen en Johan Noordam


 
De kaas zoals deze er uit zag ten tijde van de verkoop.

 
Het keuren van de kaas
 
 
 
Het doorsnijden van de kkaas
 
 De doorsnede
Om een idee te geven hoe dik de kaas was:
Een stukje kaas was dikker dan de hoogte van een wijnfles
Proost!

 














Geen opmerkingen:

Een reactie posten