donderdag 11 december 2014



Wanneer vervang jij een vaatdoekje? Dagelijks? Twee keer per week of als het begint te stinken? Elke dag worden 2000 mensen ziek van bacteriën uit hun eigen keuken. 
  
Campagne
Het ministerie van Volksgezondheid start een campagne om ons op de gevaren van bacteriën en schimmels in de keuken te wijzen. Vooral het vaatdoekje en de keukenspons zijn een bron van besmetting.





Wist je dat…
• Een vaatdoekje na 24 uur meer dan 4 miljard bacteriën kan bevatten. Meer dan de wc-bril van een openbaar toilet of een hondentong.
• Bacteriën in vaatdoekjes zich elke 15-30 minuten kunnen verdubbelen.
• Een vaatdoek vaak pas wordt vervangen als het stinkt.
• Lager opgeleiden en ouderen het snelst een nieuwe vaatdoek pakken.  Hoger opgeleiden gebruiken een vaatdoek vaak langer een maand.
• Een vaatdoek in water met chloor leggen geen effectieve manier is om bacteriën te doden.

'Ik doe er 5 dagen mee'

 'Ik doe 5 dagen met een doekje', vertelt een mevrouw in Amsterdam. Ze schrikt zich een hoedje als ze hoort hoe vies zo'n doekje na een aantal dagen is. 'Echt?! ooh, ik val bijna flauw!'

Hoe krijg je een doekje schoon?
Bleekwater, de magnetron, schoonmaakazijn of de wasmachine; mensen komen in de reacties met allerlei manieren waarmee vieze vaatdoekjes weer schoon worden. Wat werkt wel en wat niet? Tips die vooral hogeropgeleiden goed in de oren moeten knopen, want zij vervangen hun vaatdoekjes het minst. 

Wat doe jij?
Vervang jij iedere dag je vaatdoek? Gaat 'ie dan in de prullenbak of in een kookwasje? Heb je andere handige tips hoe we die doekjes schoon kunnen krijgen? We horen het graag van je!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten