woensdag 29 januari 2014

woensdag


in de
 
Vroeger kon je plaatjes sparen bij de koffie.
Van Piggelmee
  
Piggelmee is een sprookjesfiguur die in Nederland vooral bekendheid kreeg door een kinderboekenserie van koffiebrander Van Nelle.
Gebaseerd op het sprookje Van de visser en zijn vrouw van de gebroeders Grimm, gaf koffiebrander Van Nelle in 1920 het prentenboek "Van het tovervisje" uit, bedoeld als reclame voor Van Nelle-koffie. De tekst op rijm werd geschreven door L.C. Steenhuizen, hoofdvertegenwoordiger van Van Nelle. In de Van Nelle-versie wil Tureluur, het vrouwtje van Piggelmee, uiteindelijk dat haar man het tovervisje vraagt om lekkerdere koffie. Het visje vertelt boos dat er geen lekkerdere koffie is dan van Van Nelle en voor straf draait het alle wensen terug. Maar Piggelmee en zijn vrouwtje zijn toch gelukkig dankzij hun Van Nelle koffie!
Oorspronkelijk bedoeld als een vervolgverhaal waarbij iedere keer een stukje op een pak koffie werd gezet, begon Piggelmee in de loop der jaren een eigen leven te leiden en werd het een klassieke kinderboekenserie.


De verhalen van Piggelmee werden ook op plaat uitgebracht.
En gelukkig voor de kleintjes ook op YouTube te vinden: dus gaan jullie er maar eens voor zitten. Het verhaal van het Piggelmee en het Tovervisje.
(helaas niet in de dichtvormversie, maar dat mag de pret niet drukken)



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten