woensdag 13 november 2013

Balkenbrij recept



Een typisch gerecht wat bij het thema November-slachtmaand hoort is balkenbrij maken. Waarschijnlijk wel eens van gehoord? Oorspronkelijk werd het gemaakt van slachtafval, maar dat doen we voor deze "moderne" balkenbrij maar niet meer. Binnen een uur tijd kun je namelijk al heerlijke balkenbrij maken. Je hebt het volgende nodig:

  • 500 gram varkensvlees (poulet, hart, lever, nier, mager spek, gehakt)
  • 100 gram vet spek.
Daarnaast kun je ook 15 gram aan gemengde kruiden gebruiken, er kan gedacht worden aan tijm en laurier. Daarnaast neem je twee bouillonblokjes en een liter water. Verder heb je gemalen peper nodig en 250 gram boekweitmeel. Ook heb je 75 gram gewelde rozijnen nodig en een kwart liter varkensbloed. Ook heb je boter nodig om het geheel in te bakken.

Het bereiden van de balkenbrij

Je neemt het vlees en het spek en dat doe je samen in een grote ketel. Dit geheel ga je aan de kook brengen en dan voeg je hier gemengde kruiden bij, deze kun je van te voren zelf kiezen. Je doet er nu ook de peper en de bouillonblokjes bij en dit laat je ongeveer 40 minuten allemaal samen sudderen. Dan neem je het vlees uit de bouillon en dit laat je even afkoelen. Vervolgens neem je de bouillon en deze giet je door de zeef. Dan snijd je het vlees klein en het vet spek moet in dobbelsteentjes worden gesneden van 0,5 cm. Je kunt het geheel ook een keer door de vleesmolen halen. Je neemt dan een derde deel van de bouillon en dan maak je samen met boekweitmeel een glad beslag. De overige bouillon met het vlees breng je samen aan de kook en daar kun je eventueel rozijnen en het bloed bij doen, dat is geen vereiste bij de balkenbrij. Nu blijf je goed roeren en doe je langzaam aan het beslag er bij. Dan laat je het geheel weer 15 minuten doorkoken en dan blijf je ook nog steeds roeren. Daarna moet de balkenbrij stijf worden. Dan doe je de balkenbrij in een met koud water omgespoelde kom en dit laat je als geheel afkoelen. Dan zet je hem een nacht in de koelkast, dan snijd je dikke plakken van de balkenbrij en deze bak je om en om bruin in een pan met boter.

Het opdienen van de balkenbrij

Als het gerecht klaar is moet je nog een nacht wachten en de volgende dag kun je plakjes snijden en het bruin bakken, dit wordt dan warm opgediend. Eventueel kunnen er appels en brood bij worden geserveerd. Balkenbrij wordt ook als bijgerecht op tafel gezet, je kunt deze dan eten zoals jij het lekker vindt, bijvoorbeeld met wat appels en andere kleine gerechten zodat deze gecombineerd kunnen worden met de balkenbrij. Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten