donderdag 24 oktober 2013

donderdag......




Waarom hebben we eigenlijk zomertijd en wintertijd........ En wat is het nut ervan? (volgens de wetenschappers)




Dit weekend gaat de klok weer een uur achteruit. Lekker, zul je denken, kan ik een uurtje langer blijven liggen zondag......(maar niet heus.....)
Maar is dat wel zo lekker?
De periode van vijf maanden die nu ‘wintertijd’ heet, is eigenlijk de ‘gewone’ tijd. Het onderscheid tussen zomer- en wintertijd is in 1977 opnieuw ingevoerd vanwege de oliecrisis. De redenatie was dat als het ‘s avonds langer licht zou zijn, dit energie zou schelen. Eerder al hadden we in Nederland tussen 1916 en 1945 een zomertijd.
Het voordeel van de zomertijd zou zijn dat de daglichtperiode meer overeenkomt met de tijden dat de meeste mensen wakker zijn. Het blijft dan ‘s morgens langer donker en ‘s avonds langer licht. Als de klok in het voorjaar niet een uur naar voren gezet zou worden, is het ‘s morgens rond 4 uur al licht. En het wordt donker terwijl de meeste mensen  nog niet naar bed gaan waardoor er meer energie gebruikt zou worden.
Als in de wintertijd de klok weer een uur terug gezet wordt, is het ‘s morgens juist weer eerder licht, en ‘s avonds weer eerder donker. Als de klok niet terug gezet zou worden, zou het in de winter pas rond 9 uur ‘s morgens licht worden.Het voordeel van al dat gefrunnik met de tijd ontgaat vele mensen enigszins, het enige wat zij altijd merken van de wintertijd is dat ze een groot deel van die periode in het donker naar het werk gaan en in het donker weer terug naar huis gaan. Dus zitten we twee maal met de lampjes aan…
Eventuele energiebesparingen behaald tijdens de zomertijdperiode lijken hiermee teniet gedaan te worden. Er is trouwens erg veel kritiek op de zogenaamde energiebesparing. Mensen die het weten kunnen, zeggen dat er helemaal niet bespaard wordt.
Bovendien hebben veel mensen erg veel last van het wisselen van de tijd. Vooral het ingaan van de zomertijd vergt veel van de menselijke biologische klok. Deze ingebouwde ‘klok’ werkt op licht en niet met wijzertjes. Doordat het licht en donker worden in de natuur door het hele jaar heen langzaam verschuift, past onze biologische klok zich hier steeds automatisch op aan. Wanneer dan bij het ingaan van de zomertijd in één klap een heel uur ingeleverd wordt, raakt de biologische klok van slag. Dit kan een paar dagen duren alhoewel sommige mensen beweren er wekenlang mee te tobben. Vooral kinderen, die nog niet zo op de klok leven als volwassenen, hebben hier last van. En wat te denken van de dieren. Vertel als veeboer(-in) je koeien maar dat ze nu een uurtje eerder gemolken moeten gaan worden. Snappen ze niet…

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen chagrijnig worden, gestrest en oververmoeid raken en dat het schadelijk is voor onze gezondheid. Onze organen en ons immuunsysteem worden namelijk zeer precies door de biologische klok aangestuurd. Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat er na het weekend waarin de zomertijd in is gegaan, meer hartinfarcten voorkomen en dan vooral bij vrouwen.
Het goede nieuws is dat na het ingaan van de wintertijd onze biologische klok weer in het gewone ritme komt en het aantal hartinfarcten weer afneemt, en dan vooral bij mannen…….

(Misschien een idee: gewoon de tijd de tijd laten, dus stoppen met die uurtjes eraf en erbij en onze werktijden aanpassen….?)
En o ja, voor wie helemaal van slag is door het bovenstaande: de klok gaat vannacht dus een uur ACHTERuit.
(Je mag dat trouwens ook al doen voor je naar bed gaat, dus om 12 uur…11 uur….)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten