donderdag 1 november 2012


           Vandaag uitleg over





Omdat we eigenlijk zelf niet wisten wat Halloween nu eigenlijk in hield hebben we het een en ander voor u opgezocht. Het viel ons de laatste jaren namelijk op dat er in reclamefolders steeds meer aandacht kwam voor dit fenomeen. Veel mensen, ook hier in de regio, weten eigenlijk niet wat halloween is en versieren klakkeloos hun huis met spinrag, heksenbezems, pompoenen, spoken, enz.. Als je vraagt waarom ze het doen; Tjaa..... Eh.... Op t.v. doen ze het ook...... En het staat in de folders dat het halloween is.....
In onze ogen is het dus een uit den U.S.A. overgewaaid feest, net als Valentijn, waar de commercie handig gebruik van maakt om de mensen weer wat geld uit de zakken te kloppen. Tenminste, dit is onze persoonlijke mening. Maar wat is Halloween nu eigenlijk? We hebben het volgende voor u gevonden:


Halloween, ook genoemd All Hallows' eve(ning), is de Engelse naam voor allerheiligenavond. Het feest wordt gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen.

Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt. Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen "trick or treat" (de keuze gevend tussen een plagerijtje uithalen of een versnapering krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Jonge volwassenen gaan soms naar Halloweenfeesten. In België en Nederland wordt er steeds meer aandacht besteed aan het Halloweenfeest/Allerheiligenavond. Dit gebeurt meestal niet in de vorm van langs de deuren gaan en snoep ophalen maar wel door Halloween-feesten en het versieren van huizen.

In Engeland werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor het neer te leggen op de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen de Britse eilanden binnenvielen vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen, en ook het eren van de doden.
Het feest  van Halloween, ofwel All Hallows' Eve, is dus een afgeleide van de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. Dit was een heidens feest, de katholieke kerk maakte er later Allerheiligen(avond) van. Het feest is in de negentiende eeuw door Ierse immigranten naar de Verenigde Staten gebracht.
Vanuit Amerika heeft Halloween zich de laatste decennia over heel West-Europa verspreid, vooral onder invloed van griezelfilms, televisieseries en de commercie. Daarbij w
ordt de vermeende heidense achtergrond sterk benadrukt. Het feest wordt voorgesteld als een Keltisch feest van 2000 tot 5000 jaar oud. Zo wordt ingespeeld op een toenemende ontvankelijkheid van het publiek voor magie en New-Age.

De aandacht die in Nederland en België aan Halloween wordt besteed stijgt, maar heeft bij lange na niet het niveau van dat in de VS. Dat zal ook te maken hebben met het feit dat op 11 november in de lage landen het Sint Maartenfeest wordt gevierd. Het meest opvallende gebruik van dit feest is dus ook de deuren langs gaan met een lampion en bedelen om snoepgoed.

Voor mij persoonlijk is Halloween een reden om enkele weken het huis niet schoon te maken, zodat er goed veel spinrag in de hoeken hangt!! Lang leve Halloween!!
Ach.... laten we er maar een beetje om lachen







Halloween_verantwoordelijk_2


Halloween_cartoon_2


Halloween_cartoon_1


Jouw_beurt


Halloween_masker


Halloween_te_eng


Halloween_recessie 



Halloween_belasting


(cartoons met dank aan Jeroen van Cartoonblog)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten