woensdag 28 november 2012

pepernotenrecept

In aanloop naar SINTERKLAAS



Pepernoten of beter gezegd 'kruidnoten', kun je heel makkelijk zelf bakken.

Ingrediënten:
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr donkere basterdsuiker

  • 100 gr zachte boter

  • 2 eetlepels speculaaskruiden

  • 3 eetlepels melk



  • Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de bakplaat in of gebruik bakpapier 
    Snijd de boter in kleine blokjes en doe daarna alle ingrediënten  als volgt in een kom. Zeef het bakmeel boven een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg in het kuiltje de suiker, de boter, de speculaaskruiden, wat zout en de melk toe, en verkruimel die met de vingers door het meel. Kneed dit snel tot een soepel deeg.  Let op dat je niet teveel melk gebruikt. Goed afmeten, anders wordt het deeg te nat.

    Maak bolletjes van het deeg, iets kleiner dan een knikker, en leg ze op de bakplaat. Druk de bolletjes iets plat. Doe de bolletjes in het midden van de oven, 20 minuten op 200 ˚C.
    Vorm kleine balletjes van het deeg, leg die op de ingevette bakplaat en bak de kruidnootjes in ongeveer 20 minuten bruin en gaar.

     

    Variatietip  

    Probeer ook eens kruidnootjes met chocolade. Doop een gedeelte van de kruidnootjes in gesmolten pure, melk of witte chocolade. Smelt de chocolade hiervoor in een kom boven een pan met heet water.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten